Преузето са портала РЕЧ НАРОДА . . .
https://recnaroda.co.rs/osnovna-skola-heroj-rosa-trifunovic-u-aleksandrovcu/

Основна школа „Херој Роса Трифуновић“ почела је са радом пре 184 године. Поред матичне школе у Александровцу, настава се изводи у још шест подручних одељења: у Влашком Долу је осмогодишња, а у Ореовици, Свињареву, Полатни, Миријеву и Тићевцу четвороразредна. Тренутно школа има 254 ђака распоређених у 26 одељења, а први разред ове школске године уписало је 29 ученика. Наставно особље чини 47 стручно оспособљених људи, који уз редовну наставу брину и о ваннаставним активностима. Мањи број ђака је нешто што је реалност и представља опасност за опстанак појединих подручних одељења.

            Директор школе Дејан Животић наглашава да је у протеклом периоду уложено доста труда како би се унапредио наставни процес. На тај начин школа из године у годину постаје све модернија и ефикаснија.

Дејан Животић

            -У школи се стално ради на модернизацији васпитно – образовног процеса са циљем да наставни садржаји буду интересантнији ученицима, а процес стицања знања, квалитетнији. У претходне две године доста је инвестирано, пре свега у централној школи у Александровцу где је саниран кров, реконструисана фасада и замењена столарија. На овај начин школа је постала много пријатније место за рад ученика и наставника, што се одразило и на повећан број награда на разним такмичењима. Набавили смо ормариће за чување прибора и опреме ученика млађих узраста, а ове године ормариће ће добити и њихови другари из старијих разреда. Имамо веома вредну и марљиву децу, која после завршеног осмог разреда махом уписују жељене школе и постижу изванредне резултате током даљег школовања. Оно што је за сваку похвалу јесте да смо током протекле године у конкуренцији много већих школа имали обе екипе на Републичком такмичењу у малом фудбалу и постигли запажен резултат. Такође, у појединачној конкуренцији наши ученици су из енглеског и српског језика и књижевности учествовали на републичким такмичењима. У зависности од својих афинитета, ученици су веома активни у раду ликовне, литерарне и драмске секције. Школа четврту годину за редом издаје летопис „Траг“ који представља годишњак о раду и активностима ученика на свим пољима у току школске године. Интересантно је да се у том часопису, поред разних тема, представљају и знамените личности које су у неком периоду похађале ову школу, истиче Животић.

            Ове године у плану је темељна обнова школе и школског дворишта у Влашком Долу и овај пројекат, који ће финансирати Канцеларија за управљање јавним улагањима Републике Србије је вредан преко 30 милиона динара. Такође, план је да локална самоуправа и школа у 2019. години аплицирају према Министарству културе за пројекат изградње Културно – спортског центра у Александровцу на локацији старе школе, чиме би се добила дуго очекивана фискултурна сала за потребе ученика и простор за одвијање културних садржаја.

 

            -Остала подручна одељења у погледу организације, изгледа и функционалности су на завидном нивоу, али се плашимо да због све мањег броја ученика, одељења у Тићевцу, Миријеву, Свињареву и Полатни, могу бити  угашена. Можемо да се похвалимо одличном сарадњом са локалном самоуправом са којом заједно аплицирамо за различите пројекте, и она, поред бесплатног превоза ученицима, обезбеђује и бесплатну ужину за основце од првог до четвртог разреда. Осим физике и математике, сви предмети су стручно заступљени и велика пажња се поклања стручном усавршавању наставника тако да можемо да се похвалимо да имамо квалитетан и перспективан, млад кадар. Овогодишње акативности за ученике и наставнике започеле су припремом школске славе која ће бити обележана свечаном академијом. Из године у годину покушавамо да са новим училима, наставним средствима и новим кабинетима побољшамо рад у школи и смештајне услове. Поседујемо фоно кабинет за стране језике, који је врло функционалан и модеран и два информатичка кабинета, а у наредном периоду, надам се да ћемо добити и кабинет за биологију и хемију. Интернетом су покривене школе у Александровцу, Влашком Долу и Ореовици и у плану нам је да током школске 2019/2020. године у потпуности уведемо електронске дневнике. Имамо дугогодишњу успешну сарадњу са школама из Пожаревца, Велике Плане, Жабара, Свилајнца, Смедеревске Паланке, Малог Црнића, истакао је директор Дејан Животић.

                                                                                                                                                                                                        Д.Динић