Школска 2015/2016.

Екскурзијe

Датум: 28. Decembar 2016 17:18 Категорија: Новости

 

Разредна настава
По предвиђеном програму, 15.4.2016.године, ученици од првог до четвртог разреда су кренули из Александровца. Преко Велике Плане стигли су до манастира Копорин.
        
Тамо су имали прилику да виде средњевековну цркву, извор лековите воде и чују доста о животу деспота Стефана Лазаревића.
Након посете манастира Копорин путовање су наставили ка Свилајнцу.Тамо су посетили Природњачки музеј. Видели су копије археолошких ископина, различитих животиња из раних
периода развоја Земље. Чули су доста о еволуцији животиња  и  људске врсте. Посебно их је обрадовао забавни парк са макетама диносауруса.
     

У Крагујевцу су обишли спомен парк „Шумарице“, где су били у прилици да чују детаље о трагичној смрти радника и ђака за време Другог светског рата.                                     

          

Предметна настава

У суботу, 8. маја 2016. ученици предметне наставе су се упутили на дводневну екскурзију  у пратњи својих наставника.
Пут их је наводио траговима најзначајније династије у српској историји, почев од манастира Копорин до манастира Љубостиња.
Ученици су  најпре посетили  манастир Копорин, у близини Велике Плане, саграђене још у време деспота Стефана Лазаревића.
Испод крошње старог дрвета монахиња  је  у складу са својим позивом и природом окупила ученике благо и умирујуће те их упознала са историјским и културним значајем манастира.
    
Пут се наставиo ка Крагујевцу. По доласку у Крагујевац, ученици су  посетили спомен-парк „ Крагујевачки октобар“, комплекс подигнут у знак сећања на жртве страдале 21. октобра 1941. године.  У оквиру овог комплекса посетили су и Музеј 21. октобра. Током обилска ученике су кустоси обавештавали о историјским чињеницама везаним за овај комплекс.
Путовање кроз династију Немањић се наставило у историјски веома значајаном граду, Крушевцу, некадашњој прстоници кнеза Лазара. Овде су ученици имали прилику да посете  Цркву  Светог првомученика Сртефана, познатију као Лазарица, а подигао ју је сам кнез Лазар.
Путовање се завршило у Врњачкој Бањи где су ученици смештени у у хотел „Фонтана“  у самом центру Бање.
    
Након  забаве у дискотеци и мало сна, ученици су сутрадан наставили свој пут, овог пута у правцу манастира  Љубостиња, у близини Трстеника .Манастир је задужбина кнегиње Милице, супруге кнеза Лазара и мајке деспота Стефана Лазаревића. У њему се налазе мошти кнегиње Милице и монахиње Јефимије, прве српске песникиње, чији су
записи, увршени у  најзначајнија дела српске средњовековне књижевности. Једно од њих је чувена „ Похвала кнезу Лазару“. Овом посетом је заокружено историјско путовање .
   
Уз заједничко ангажовање наставника и ангажованог превозника, водича, ученици су се вратили својим кућама препуни утисака, доброг расположења, али и знања што је и јесте циљ екскурзије.
 

 

Прочитај

ШКОЛА ДОБИЛА ФОНОКАБИНЕТ

Датум: 26. Decembar 2016 20:50 Категорија: Новости

 

 
У школској 2015/16. години наша школа је добила фонокабинет.
Кабинет је опремљен средствима добијеним из буџета локалне самоуправе. У нашој школи се уче два страна језика: француски као страни језик и енглески као обавезни изборни предмет. У разговору са наставницима страних језика увидели смо потребу за кабинетом у коме би ученици могли савременим методама и училима да стекну и унапреде знање", каже директор школе Дејан Животић.

По његовим речима чланови локалне самоуправе препознали су сврху и намену једног таквог кабинета,  те су одобрили средства за реализацију идеје. Недуго затим, кабинет је формиран. Опремљен је најсавременијим училима која су потребна за реализацију образовног процеса. Кабинет поседује 32 места опремљена слушалицама и микрофонима. Модерно је и практично   уређен новим клупама и столицама, а зидови су украшени постерима и фотографијама држава чији се језици изучавају. Кабинет садржи пројектор, који, такође, помаже у реализацији савремене наставе.
"Најбитније је да су ученици задовољни, а настава се одвија на једном вишем нивоу. У фонокабинету су одржана број на такмичења и презентације, као и трибине које су од великог значаја за будућност школе", речи су директора. 

"Веома сам срећан што је локална самоуправа имала разумевања за идеју наставника и мене, као директора школе. Надам се да  ће наша школа поред овог и информатичког кабинета, који постоји већ дужи низ година, у будућем периоду добити још неки кабинет, јер ћемо  тежити да што већи број учионица претворимо у кабинете који ће омогућити ученицима далеко квалитетнији наставни процес",рекао је директор.

 

Прочитај

Промоција књиге

Датум: 22. April 2016 15:19 Категорија: Новости

 

Дана 20. априла 2016. године у трпезарији наше школе одржана је презентација књиге поезије  Осмех у опанку, коју је издала млада песникиња Александра Обрадовић. Александра је ученица шестог разреда ОШ "Ђура Јакшић" из Топонице. Окупљеним ученицима се, поред ауторке, обратила и песникиња Живојка Милић, рецензент књиге. Након читања стихова и разговора са ученицима, Александра је поклонила својим вршњацима своје књиге са посветом
    

 

Прочитај

Фудбалски турнир

Датум: 12. April 2016 19:51 Категорија: Новости

 

У петак 8.4.2016. године у школи у Александровцу одржан је фудбалски турнир под називом "Сусрет школа".
На турниру су учествовале четири екипе: ОШ "Дуде Јовић" Жабари, ОШ "Мирослав Букумировић Букум" Шетоње, ОШ "Милош Савић" Лучица и ОШ "Херој Роса Трифуновић" Александровац. Побеник турнира је екипа домаћина која је у финалу била боља од екипе ОШ "Милош Савић" Лучица.
У мечу који је одигран за треће место екипа ОШ "Мирослав Букумировић Букум" из Шетоња била је боља од екипе ОШ "Дуде Јовић" Жабари.
За најбољег играча турнира проглашен је Лазар Јунић, играч екипе ОШ "Милош Савић" из Лучице, док је за најбољег голмана изабран Стефан Стефановић, играч екипе ОШ "Херој Роса Трифуновић" из Александровца који су овом приликом добили пригодне награде.
Капитенима екипа освајача прва три места додељени су пехари.
У ревијалном делу турнира одиграна је утакмица женских екипа ОШ "Херој Роса Трифуновић" Александровац и ОШ "Вукајло Кукаљ" Влашки До у којој су побе
ду однеле ученице школе домаћина.

 

Прочитај

Дан школе 21.9.2015.

Датум: 11. Oktobar 2015 10:31 Категорија: Новости


https://www.facebook.com/marija.cevap/videos/10200843614528668/

Кликом на линк можете погледати видео на нашој ФБ страници .

Прочитај

Дан школе 21.9.2015.

Датум: 11. Oktobar 2015 02:26 Категорија: Новости


https://www.facebook.com/marija.cevap/videos/10200841787923004/

Кликом на линк можете погледати видео на нашој ФБ страници

Прочитај

Дан школе 21.9.2015.

Датум: 11. Oktobar 2015 02:05 Категорија: Новости


https://www.facebook.com/marija.cevap/videos/10200841435514194/

 Кликом на линк можете погледати видео на нашој ФБ страници .

Прочитај

Прослављен Дан школе у Александровцу

Датум: 10. Oktobar 2015 17:54 Категорија: Новости

 

 Ове  године  је ОШ „ Херој Роса Трифуновић“ славила свој  јубилеј, 180 година постојања. Сходно томе  и прослава је  брижљивије и   
темељније припремана, јер школа својом дугом и богатом историјом то заиста заслужује.  Поред , сада већ, традиционалног обележавања  Дана школе у виду спортског дана , приредбе и ручка, ове године је у програм уврштено и отварање спортског терена са трибинама. Терен  је недавно довршен на велико задовољство  наших ученика.
Поводом 180-годишњице, на прославу су дошле ћерка и унука Радмиле Трифуновић, хероине  чије име школа  носи.
Оне су поклониле школи кош, као и неколико дивних речи на самом отварању   терена.
Прослава је трајала два дана, 18. и 21. септембра. Као и прошле године, први дан је био резервисан за спорт. Ове године на програму су   биле две спортске активности: турнир у малом  фудбалу ( дечаци) и баскету (девојчице). Учесници турнира  били су : ОШ „ Херој Роса   Трифуновић“, Александровац (мали фудбал и баскет), подручно одељење из Влашког Дола (мали фудбал),  ОШ „ Дуде Јовић“ из Жабара (мали фудбал и баскет) и ОШ „ Милош Савић“ из Лучице ( мали фудбал). 
Турнир је започео полуфиналним утакмицама између екипа из  Влашког  Дола  и Лучице (3:0); и Александровца и  Жабара ( 4:0).
Након тога одиграна је утакмица у баскету између екипа из  Жабара и Александровца, која је завршена резултатом 7:4 за екипу из Жабара.
Утакмица за треће место у фудбалу између екипа из Лучице и Жабара  завршила се нерешеним резултатом 1:1, али је наком пенала победу однела еккипа из Лучице.
У финалној утакмици одиграној између екипа из Влашког Дола и Александровца, победила је екипа из Александровца резултатом 4: 1.
После ручка, екипама и учесницима су додељене дипломе за освојена места. За најбољег играча турнира у малом фудбалу проглашен је Никола Миловановић, ученик осмог разреда из Александровца.
                                                        ***
Обележавања Дана школе наставило се 21. септембра  почевши од отварања спортског терена, које је пропраћено  многобројним члановима локалне самоуправе, наставницима , ученицима,  гошћама – потомцима  Росе Трифуновић, родитељима као и некадашњим, упамћеним наставницама ове школе.
Настављено је приредбом у Дому културе, која је имала за циљ да прикаже кратак времеплов школе.
Директор школе је све присутне госте, ученике, директоре, родитeље, пре свега упознао са кратким историјатом школе, а онда  уручио захвалнице свим људима који су током протеклих година дали значајни допринос школи и образовању. Током програма, сви пристуни су могли да за сат времена прошетају кроз време прела, усменог народног стваралаштва, Вука и Доситеја, преко времена краља Александра Обреновића , до НОБ-а. Имали си прилике да се подсете младих пионира, заклетви и кола. Кроз песму и приче које су свима помало блиске, дошетали су до савременог доба у коме их је чекала савремена учионица, ђаци и наставници. Ученици су одабрали да  насмеју својим упечатљивим шалама, бисерима са часова и  великог одмора.
Читав програм који су чинила три дела, тј. три епохе: 19. век, НОБ и савремено доба, пропраћен је адекватном презентацијом  на којој је приказан кратак историјат школе, као и слике школа данас.
Оно што је, такође, новина , јесте химна школе, која је написана за ову прилику са намером да остане званична химна школе.
Целокупан утисак са обележавања овог јубилеја, освежен  носталгијом и емоцијама   веома је охрабрујућ за читаву школу. Улива наду, сигурност, самопоуздање и подстрек да траје убудуће још квалитетније и смелије.

 

Прочитај