Екскурзије и излети

Школска 2020/2021.

 Школска 2019/2020.

Због увођења ванредног стања у земљи 15.3.2020. године и реализације наставе на даљину, екскурзија ученика од првог до осмог разреда, која је била планирана за мај месец школске 2019/2020. није била реализована.Школска 2018/2019.

Излет

У недељу 02.06. 2019.године ученици од петог до осмог разреда наше школе у присуству наставника верске наставе Милоша и наставника историје Александра, извели су једноднодневни излет на релацији Александровац-Велика Плана-Крагујевац, где су ученици посетили велике светиње манастир Копорин, манастир Дивостин и манастир Драчу.

У манастир Копорин, код Велике Плане су целивали мости Деспота Стефана и чули дивне речи искушенице ове светиње.

   

У манастир Дивостин, код Крагујевца су ученици имали прилике да чују нешто о самом значају празника Благовести, а дивне речи о томе им је упутила мати Анастасија, док им је у манастир Драча, игуманија Јелана причала о духовном животу самих монахиња и значају монаштва за српски народ.

  

Осми манастира, ученици су обишли и винарију Амбелос манастира Копорин. Велику захвалност дугујемо епископу Игнатију који је благословио улазак у саму винарију, где су деца дочекана са великом радошћу. Угостио их је домаћин Стефан који је припремио послужење и упутио им лепе речи о самој винарији и манастиру Копорин.

  
  

Слободно време ученици су имали у шопинг центру Плаза у Крагујевцу.


Предметна настава, екскурзија

22 – 23. април 2019. године, Копаоник – Ђавоља варош

Посебно искуство у оквиру школске године за све ученике је екскурзија. Од тренутка када се пријаве сви ученици о њој размишљају до дана поласка.
Ове године ученици наше школе 22. и 23.априла упутили су се ка Ђавољој вароши и Копаонику.
Првог дана су посетили овај природни феномен, а дивно, сунчано време само је употпунило лепоту ове чудесне природе. Путовање  ка Копаонику и хотелу  пружало је занимљив угођај, дуж пута аутобус је пратило бескрајно зеленило посуто љубичастим шафранима и светлуцавим зрацима који су се помаљали кроз густе четинаре, док су врхови планина још  увек били прекривени снегом. Тај контраст био је необично занимљив и примамљив за све ученике. У касним поподневним часовима стигли су на Копаоник. Уморни од пута, нису посустали и нестрпљиво су чекали одлазак у дискотеку. Тај моменат се не може заобићи јер увек опусти и развесели ученике, који ни тада не заборављају на лепо и пристојно понашање.
   

Ђавоља варош је скуп земљаних главутака или кула на чијим врховима се налазе камене капе (блокови, андезитске купе). Има их више од две стотине, високе су од два до петнаест метара, а широке од пола до три метра. Ђавоља варош је ретки природни феномен који се налази на Радан планини у близини Куршумлије око 90 km југозападно од Ниша. Чине је 202 камене фигуре које су настале дуготрајним и стрпљивим радом природе. Смештене су у две јаруге (Ђавоља јаруга и Паклена јаруга), које су подељене вододелницом, чији се завршни делови спајају у ерозивну челенку. .
Ђавоља варош је била најбоље пласирани европски кандидат у својој категорији, као један од 77 кандидата за седам светских чуда природе, а још је значајније што је у трци била све до последњег гласања које се завршило у лето 2010. године.
Стављен је под заштиту још 1959. године, а 1995. године Ђавоља варош је Уредбом Влае Републике Србије проглашена за природно добро од изузетног значаја и стављена је у прву категорију заштите...
У народу су током протеклих векова испредене бројне легенде о настанку овог јединственог феномена. По једном народном предању реч је о скамењеним сватовима, где су људи по налогу Нечастивог, решили да по сваку цену венчају рођеног брата и сестру. Да се то не би догодило, умешала се Божија сила која их је све окаменила и оставила да сведоче да ниједан грех неће проћи без ка
зне.

Да је реч о месту где царује мистика потврђују приче о црвеној води, а заправо је реч о води која спира вегетацију са падине и која је због примеса руде гвожђа црвенкасте боје. У овом делу Србије, у средњем веку, било је мноштво рудника гвожђа, о чему сведоче и два окна у непосредној близини Ђавоље вароши.“
https://sr.wikipedia.org

  
Наредног дана ученици су имали довољно времена да прошетају планином, удахну свеж планински ваздух и врате се кући пуни енергије.
  
 


Разредна настава, екскурзија

Ученици млађих разреда наше школе су у суботу 20.4.2019. године у оквиру једнодневне екскурзије посетили Нови Сад и Сремску Каменицу.
На екскурзију су осим учитеља ишли и директор школе и наставник географије Зоран Маринковић у улози водича.
Из Александровца су пошли око 08:00 и после кратких пауза су око 11:00 стигли у Нови Сад.
Прво су посетили Петроварадинску тврђаву и музеј града Новог Сада који се налази на истој. Ученици су имали прилике да упознају континуитет насељавања и војних утврђења на овом локалитету.

 
После музеја и шетње на тврђави упутили су се у кућу у којој је живео Јован Јовановић Змај. У кући се налази Змајев музеј са сталном поставком која обухвата велики број експоната везаних за песников живот и рад.

     

Након тога су ученици имали времена за слободне активности у центру града и Дунавском парку.
 
   

Ученици су се срећни и пуни утисака око 21:00 вратили кући.

Излет

У суботу 03.11. 2018.године ученици од петог до осмог разреда наше школе, су у пратњи наставника верске наставе Милоша и наставника историје Александра, извели једноднодневни излет на релацији Александровац - Београд.
Том приликом су посетили велике светиње - манастир Раковица, где су целивали гроб патријарха Павла и чули дивне речи духовника манстира проте Игњата, затим манастир Фенек, где су ученици имали прилике да целивају мошти свете Петке и да саслушају оца Макарија који је причао о духовном животу,  посетили су и цркву Ружицу на Калемегдану и капелу свете Петке, такође на Калемегдану. Слободно време су имали у шопинг центру Ушће  и шетња Калемегданом. 
   
 

 


 


Школска 2017/2018.

Разредна настава

Дана 11.05.2018. године, за ученике од предшколског узраста до четвртог разреда, реализована је једнодневна екскурзија до Врњачке бање. Ученици су, у пратњи својих учитеља, том приликом обишли, град Крушевац (цркву Лазарица, Народни музеј и споменик кнезу Лазару), манастир Љубостињу (задужбину кнегиње Милице) и провели дивно поподне у Врњачкој бањи.

    
  
 
  

Предметна настава

(Екскурзија старијих разреда,  5 – 6 . јул 2018. године)

Овог уторка наши ученици су  уместо у школу кренули на једно занимљиво путовање кроз Бачку. Дуго очекивана екскурзија, званично је и почела. Негде око осам часова, ученици су се упутили ка Београду, Новом Саду и првом одредишту, чувеној ергели Зобнатица у Бачкој Тополи.
Ученици су најпре посетили музеј, у коме су могли видети настарије пехаре освојене на разним важним тркама још из 70-их година. Највећу пажњу је освојио Казанова, шампион ове ергеле, баш из тих давних година. Ипак највеће одушевљење изазазвала је ергела, где су највише времена и провели посматрајући и  сликајући коње.
    
Одавде се пут наставио ка Палићу, ЗОО врту и језеру. Лагана шетња уз посматрање и сликање животиња у њиховом природном окружењу, јако је пријала свима. Зеленило и вода деловали су позитивно и опуштајуће те су ученици у поподневним часовима пуни енергије пристигли у хотел „PATRIA“ у центру Суботице, потпуно спремни за дискотеку. Ученици су у дискотеци провели три часа у веома лепом, пристојном, веселом и разиграном расположењу  тако да су прикупили и похвале од организатора.
Сутрадан су у Суботици посетили Градску кућу и Музеј града. Архитектура уметничког правца  сецесија  јако је привлачила пажњу својим бојама, народним мотивима, својом особеношћу, а ова
ј вид уметности се може видети у готово целокупној архитектури центра града, и у самој Градској кући. Карактеристично је да су зидови у Градској кући и чувене фонатне испред ње, плава и зелена, украшене посебном врстом керамике која се назива жолнаи и потиче из Печуја.
Након слободног времена и уживања у мирноћи и шаренилу овог града, пут се наставио ка Сомбору, граду пуном зеленила. Тамо су ученици посетили Градску кућу и галерију истакнутог сликара 20-ог века Милана Коњовића. Овај импресиониста завршио је само два семестра на академији, али његов опус чини око 6000 слика, које је поклонио свом граду Сомбору. Ученици су имали прилику да виде само један део „плаве“ , „црвене“ и „сиве“ фазе овог уметника.
  
У вечерњим часовима ученици су стигли кући препуни утисака, знања и доброг расположења. Доживели су, упознали и сазнали много тога, уз пријатну атмосферу, дружење, шалу и смех.


 

Школска 2016/2017.

Разредна настава

28.04.2017. ученици разредне наставе су обишли манастир Манасију, Раваницу и Соко бању.

          
  
  

Предметна настава

Дана 07.05.2017. ученици предметне наставе упутили су се на дводневну екскурзију у пратњи својих наставника.
Релација екскурзије: Александровац - Опленац - Лазаревац - Ваљево - Гучево (ноћење) - Тршић - Александровац

  
    
  
  
  
  
Школска 2015/2016.

Разредна настава
 
По предвиђеном програму, 15.4.2016.године, ученици од првог до четвртог разреда су кренули из Александровца. Преко Велике Плане стигли су до манастира Копорин.
 
         
        

Тамо су имали прилику да виде средњевековну цркву, извор лековите воде и чују доста о животу деспота Стефана Лазаревића.
Након посете манастира Копорин путовање су наставили ка Свилајнцу.
Тамо су посетили Природњачки музеј.Видели су копије археолошких ископина, различитих животиња из раних периода развоја Земље.
Чули су доста о еволуцији животиња  и  људске врсте.
Посебно их је обрадовао забавни парк са макетама диносауруса.

 
    
     
У Крагујевцу су обишли спомен парк „Шумарице“, где су били у прилици да чују детаље о трагичној смрти радника и ђака за време Другог светског рата.     
                               
                                          
            
 
Предметна настава
 
У суботу, 8. маја 2016. ученици предметне наставе су се упутили на дводневну екскурзију  у пратњи својих наставника.
Пут их је наводио траговима најзначајније династије у српској историји, почев од манастира Копорин до манастира Љубостиња.
Ученици су  најпре посетили  манастир Копорин, у близини Велике Плане, саграђене још у време деспота Стефана Лазаревића.
Испод крошње старог дрвета монахиња  је  у складу са својим позивом и природом окупила ученике благо и умирујуће те их упознала са историјским и културним значајем манастира.
                                                    
 
Пут се наставиo ка Крагујевцу. По доласку у Крагујевац, ученици су  посетили спомен-парк „ Крагујевачки октобар“, комплекс подигнут у знак сећања на жртве страдале 21. октобра 1941. године.  У оквиру овог комплекса посетили су и Музеј 21. октобра. Током обилска ученике су кустоси обавештавали о историјским чињеницама везаним за овај комплекс.
Путовање кроз династију Немањић се наставило у историјски веома значајаном граду, Крушевцу, некадашњој прстоници кнеза Лазара.
Овде су ученици имали прилику да посете  Цркву  Светог првомученика Сртефана, познатију као Лазарица, а подигао ју је сам кнез Лазар.
Путовање се завршило у Врњачкој Бањи где су ученици смештени у у хотел „Фонтана“  у самом центру Бање.
 
       
 
Након  забаве у дискотеци и мало сна, ученици су сутрадан наставили свој пут, овог пута у правцу манастира  Љубостиња, у близини Трстеника .Манастир је задужбина кнегиње Милице, супруге кнеза Лазара и мајке деспота Стефана Лазаревића.
У њему се налазе мошти кнегиње Милице и монахиње Јефимије, прве српске песникиње, чији су записи, увршени у  најзначајнија дела српске средњовековне књижевности. Једно од њих је чувена „ Похвала кнезу Лазару“. Овом посетом је заокружено историјско путовање .
 
     
 
Уз заједничко ангажовање наставника и ангажованог превозника, водича, ученици су се вратили својим кућама препуни утисака, доброг расположења, али и знања што је и јесте циљ сваке екскурзије.