Дечија недеља

Датум: 11. Oktobar 2019 20:11 Категорија: Новости


Дечија недеља је национална манифестација и представља успешан модел сарадње државе, различитих цивилних и струковних организација, повезивања свих важних актера у заштити дечијих права. Сваке године реализује се у циљу побољшања положаја детета у Србији.
Ове године, манифестација "Дечија недеља" одржава се од 7. до 13. октобра, под слоганом "Да право свако - дете ужива лако".

Александровац

Основна школа “Херој Роса Трифуновић” у Александровцу, осмислила је програм за одржавање дечије недеље који је обухватао следеће активности по данима:
Понедељак: Дете свако има право да... (ликовни радови)
Ученици су радили ликовне радове на тему “Дете свако има право да...” у оквиру које су ученици обновили и допунили своја знања о правима детета.

Уторак: Бранко Коцкица “Лепа реч и гвоздена врата отвара”
Ученици су одгледали епизоду “Лепа реч и гвоздена врата отвара” Бранка Коцкице, након које су разговарали о важности лепе речи и љубазног и лепог обраћања другим људима.

Среда: Спортски дан
У оквиру овог дана, ученици су имали прилику да раде различите спортске активности, од фудбала, бацања лопте у кош, прескакања вијаче, до игре “Између две ватре”.
 
Четвртак: Поклон за друга / другарицу и гостовање Сашке и дружине који изводе кратку интерактивну представу
Ученици су једни другима поклонили нешто што су сами направили под активношћу ,,Поклон за друга / другарицу". Такође, ученици су пре наставе, у школи, одгледали представу о веверици, коју су извели Сашка и дружина. Члан ове дружине је и Наталија Скнепнек, аутор књиге "Позорница са 30 лица" коју смо добили на поклон.
 
 
Петак: Прављење играчака од рециклажног материјала (ликовна радионица)
Од различитих рециклажних материјала, ученици су имали радионицу, у оквиру које су правили играчке од матерјала којих су понели.
 
 
Више фотографија са реализованих активности се налазе у албуму ОВДЕ.

Влашки До

У подручној школи у Влашком Долу од понедељка до петка су организоване разне активности поводом дечије недеље.
Организована је интерактивна радионица „Знам своја права, али и обавезе“ приликом које су ученици показали своје знање и изнели мишљење о своји правима и обавезама.
 
Ученици првог и другог разреда су гледали цртани филм „Штрумфови“, док су ученици трећег и четвртог разреда одиграли пријатељску утакмицу у фудбалу.
У среду су сви цртали на асфалту на тему „ Шта ме чини срећним“.
 
Наредног дана су у својој школи угостили глумце „Сашка и дружина“ и одгледали представу „Шта зна једна веверица“.
 
Последњег дана су заједно са својим учитељицама цртали полигон који ће убудуће остати да краси путању од капије до школе.
 
 
 
Кртак видео који садржи полигон се налази ОВДЕ.
Више фотографија из Влашког Дола се налази ОВДЕ.

Ореовица


Поводом дечије недеље за ученике подручних одељења из Ореовице, Тићевца, Полатне и Свињарева, у Ореовици је одиграна представа "Шта све зна једна веверица" коју су извели Сашка и дружина. Члан ове дружине, Наталија Скнепнек, је ученицима уручила књиге које је за њих прикупила Фабрика знања Панчево, а "веверица" је анимирала и забавила ученике, поручујући да је знање све што увек носе са собом и што им нико не може одузети.

 

Такође, ученици другог и трећег разреда из Ореовице су у оквиру дечије недеље украсили зидни пано где су између осталог наводили и своја права и обавезе.
 

Тићевац


Ученици у Тићевцу су поводом дечије недеље кредама у боји украшавали улаз у школу.
 
Дечија права су представили на цртежима којима су украсили зидни пано.

 
Више фотографија из Тићевца се налази у албуму ОВДЕ.