Прослављен Дан школе у Александровцу

Датум: 10. Oktobar 2015 17:54 Категорија: Новости

 Ове  године  је ОШ „ Херој Роса Трифуновић“ славила свој  јубилеј, 180 година постојања. Сходно томе  и прослава је  брижљивије и   
темељније припремана, јер школа својом дугом и богатом историјом то заиста заслужује.  Поред , сада већ, традиционалног обележавања  Дана школе у виду спортског дана , приредбе и ручка, ове године је у програм уврштено и отварање спортског терена са трибинама. Терен  је недавно довршен на велико задовољство  наших ученика.
Поводом 180-годишњице, на прославу су дошле ћерка и унука Радмиле Трифуновић, хероине  чије име школа  носи.
Оне су поклониле школи кош, као и неколико дивних речи на самом отварању   терена.
Прослава је трајала два дана, 18. и 21. септембра. Као и прошле године, први дан је био резервисан за спорт. Ове године на програму су   биле две спортске активности: турнир у малом  фудбалу ( дечаци) и баскету (девојчице). Учесници турнира  били су : ОШ „ Херој Роса   Трифуновић“, Александровац (мали фудбал и баскет), подручно одељење из Влашког Дола (мали фудбал),  ОШ „ Дуде Јовић“ из Жабара (мали фудбал и баскет) и ОШ „ Милош Савић“ из Лучице ( мали фудбал). 
Турнир је започео полуфиналним утакмицама између екипа из  Влашког  Дола  и Лучице (3:0); и Александровца и  Жабара ( 4:0).
Након тога одиграна је утакмица у баскету између екипа из  Жабара и Александровца, која је завршена резултатом 7:4 за екипу из Жабара.
Утакмица за треће место у фудбалу између екипа из Лучице и Жабара  завршила се нерешеним резултатом 1:1, али је наком пенала победу однела еккипа из Лучице.
У финалној утакмици одиграној између екипа из Влашког Дола и Александровца, победила је екипа из Александровца резултатом 4: 1.
После ручка, екипама и учесницима су додељене дипломе за освојена места. За најбољег играча турнира у малом фудбалу проглашен је Никола Миловановић, ученик осмог разреда из Александровца.
                                                        ***
Обележавања Дана школе наставило се 21. септембра  почевши од отварања спортског терена, које је пропраћено  многобројним члановима локалне самоуправе, наставницима , ученицима,  гошћама – потомцима  Росе Трифуновић, родитељима као и некадашњим, упамћеним наставницама ове школе.
Настављено је приредбом у Дому културе, која је имала за циљ да прикаже кратак времеплов школе.
Директор школе је све присутне госте, ученике, директоре, родитeље, пре свега упознао са кратким историјатом школе, а онда  уручио захвалнице свим људима који су током протеклих година дали значајни допринос школи и образовању. Током програма, сви пристуни су могли да за сат времена прошетају кроз време прела, усменог народног стваралаштва, Вука и Доситеја, преко времена краља Александра Обреновића , до НОБ-а. Имали си прилике да се подсете младих пионира, заклетви и кола. Кроз песму и приче које су свима помало блиске, дошетали су до савременог доба у коме их је чекала савремена учионица, ђаци и наставници. Ученици су одабрали да  насмеју својим упечатљивим шалама, бисерима са часова и  великог одмора.
Читав програм који су чинила три дела, тј. три епохе: 19. век, НОБ и савремено доба, пропраћен је адекватном презентацијом  на којој је приказан кратак историјат школе, као и слике школа данас.
Оно што је, такође, новина , јесте химна школе, која је написана за ову прилику са намером да остане званична химна школе.
Целокупан утисак са обележавања овог јубилеја, освежен  носталгијом и емоцијама   веома је охрабрујућ за читаву школу. Улива наду, сигурност, самопоуздање и подстрек да траје убудуће још квалитетније и смелије.