Екскурзијe

Датум: 28. Decembar 2016 17:18 Категорија: Новости

Разредна настава
По предвиђеном програму, 15.4.2016.године, ученици од првог до четвртог разреда су кренули из Александровца. Преко Велике Плане стигли су до манастира Копорин.
        
Тамо су имали прилику да виде средњевековну цркву, извор лековите воде и чују доста о животу деспота Стефана Лазаревића.
Након посете манастира Копорин путовање су наставили ка Свилајнцу.Тамо су посетили Природњачки музеј. Видели су копије археолошких ископина, различитих животиња из раних
периода развоја Земље. Чули су доста о еволуцији животиња  и  људске врсте. Посебно их је обрадовао забавни парк са макетама диносауруса.
     

У Крагујевцу су обишли спомен парк „Шумарице“, где су били у прилици да чују детаље о трагичној смрти радника и ђака за време Другог светског рата.                                     

          

Предметна настава

У суботу, 8. маја 2016. ученици предметне наставе су се упутили на дводневну екскурзију  у пратњи својих наставника.
Пут их је наводио траговима најзначајније династије у српској историји, почев од манастира Копорин до манастира Љубостиња.
Ученици су  најпре посетили  манастир Копорин, у близини Велике Плане, саграђене још у време деспота Стефана Лазаревића.
Испод крошње старог дрвета монахиња  је  у складу са својим позивом и природом окупила ученике благо и умирујуће те их упознала са историјским и културним значајем манастира.
    
Пут се наставиo ка Крагујевцу. По доласку у Крагујевац, ученици су  посетили спомен-парк „ Крагујевачки октобар“, комплекс подигнут у знак сећања на жртве страдале 21. октобра 1941. године.  У оквиру овог комплекса посетили су и Музеј 21. октобра. Током обилска ученике су кустоси обавештавали о историјским чињеницама везаним за овај комплекс.
Путовање кроз династију Немањић се наставило у историјски веома значајаном граду, Крушевцу, некадашњој прстоници кнеза Лазара. Овде су ученици имали прилику да посете  Цркву  Светог првомученика Сртефана, познатију као Лазарица, а подигао ју је сам кнез Лазар.
Путовање се завршило у Врњачкој Бањи где су ученици смештени у у хотел „Фонтана“  у самом центру Бање.
    
Након  забаве у дискотеци и мало сна, ученици су сутрадан наставили свој пут, овог пута у правцу манастира  Љубостиња, у близини Трстеника .Манастир је задужбина кнегиње Милице, супруге кнеза Лазара и мајке деспота Стефана Лазаревића. У њему се налазе мошти кнегиње Милице и монахиње Јефимије, прве српске песникиње, чији су
записи, увршени у  најзначајнија дела српске средњовековне књижевности. Једно од њих је чувена „ Похвала кнезу Лазару“. Овом посетом је заокружено историјско путовање .
   
Уз заједничко ангажовање наставника и ангажованог превозника, водича, ученици су се вратили својим кућама препуни утисака, доброг расположења, али и знања што је и јесте циљ екскурзије.