Вест

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Датум: 25. Februar 2021 22:36 Категорија: Летопис

Међународни дан борбе против вршњачког насиља  обележава се  24.фебруара и познат је као "Дан розих мајица"
 
"Прича о Дану розих мајица
Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља.
Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару."

 
Овим поводом ученици старијих разреда истраживали су о дигиталном, вршњачком насиљу, расизму. Као резултат њиховог истраживања настали су радови који се сада налазе на паноу у ходнику школе и подсећају и подстичу на мир, толеранцију, дружење, узајамно уважавање и поштовање. Осим паноа, једна ученица осмог разреда, Анђела Алексић, направила је презентацију на тему расизма.

Презентацију можете погледати ОВДЕ.


  
 

 

Прочитај

Дан матерњег језика

Датум: 25. Februar 2021 22:26 Категорија: Летопис

Поводом Дана матерњег језика (21.фебруар), ученици су у понедељак, 22. фебруара, на часовима српског језика покушали да речи страног порекла које најчешће користе њихови вршњаци у свакодневном говору замене домаћим речима.
На веома занимљив и духовит начин успели су у томе и уз помоћ наставнице енглеског језика.
Часови су протекли уз учење и забаву, а као резултат настале су занимљиве риме и панои који сада красе литерарни кутак.
Ученици и наставници изашли су са часа богатији знањем и лепим расположењем. 


Више фотографија се налази у галерији, на линку
ОВДЕ.

Прочитај

Свети Сава - школска слава

Датум: 27. Januar 2021 14:55 Категорија: Летопис

АЛЕКСАНДРОВАЦ

Светосавска академија је због постојећих прилика и услова ове године изостала, међутим, ученици наше школе желели  су да покажу како, упркос томе, лик и дело Светог Саве остају међу нама. Посветили су се ликовном и литерарном конкурсу под називом „Свети Сава заувек међу нама“. Посветили су дане истражујући о њему и трудећи се  да на свој начин прикажу лик великог просветитеља, оловком, четкицом, бојама.
  
Међу многобројним радовима, неколико се издвојило.
На ликовном конкурсу прво место освојио је Матеја Милорадовић, ученик шестог разреда, друго место освојила је Теодора Станојевић, ученица осмог разреда и треће место Теодора Матић, ученица шестог разреда.

  
  

На литерарном конкурсу прво место освојила је Невена  Милошевић ученица шестог разреда, друго место деле Урош Марковић, ученик осмог разреда и Урош Сарић, ученик седмог разреда, треће место деле ученице Анђела Алексић, ученица осмог разреда и Теодора Јанковић, ученица шестог разреда.
Ученици осмог разреда направили су презентацију о делима Светог Саве, док је ученик Павле Тасић (7. разред) припремио презентацију о његовом животу.

  

Резање славског колача није изостало, уз све епидемиолошке  мере. 
  

Млађи ученици су, такође дали свој допринос, радовима, рецитацијама, онако и онолико колико су услови дозвољавали.


ВЛАШКИ ДО

Школска слава је обележена у одељењу 1/2...
 У одељењу 2/2 у Влашком Долу, школска слава Свети Сава је ове године обележена скромно, али у свечаном духу, у учионици. После отпеване светосавске химне, погледали су кратки анимирани филм о животу и раду нашег просветитеља "Престо Светога Саве". Изградили су заједнички постер посвећен нашем просветитељу. Разговарали су о његовом лику и делу и рецитовали песме њему посвећене.
Послушајмо рецитације

  
 

Школска слава је обележена и у одељењу 3/2 у Влашком Долу.
    


Ученици 4/2 припремили су рецитације о Светом Сави. Послушајмо
 

 
ОРЕОВИЦА

У складу са епидемиолошком ситуацијом, школска слава је обележена и у Ореовици.
 
    


ТИЋЕВАЦ


Поводом обележавања школске славе у Тићевцу, ученица другог разреда Анђела Најдић је са учитељицом Маријом Ђурић рецитовала песму ,,На Светога Саву'' и урадила ликовне радове на исту тему.
 

Прочитај

Школска слава - Свети Сава

Датум: 26. Januar 2021 20:44 Категорија: ЛетописПрочитај

Почетак другог полугодишта

Датум: 15. Januar 2021 14:10 Категорија: Новости

Обавештавамо ученике и родитеље да настава у другом полугодишту почиње у понедељак, 18.1.2021.године, по већ утврђеном моделу са почетка школске године.

Прочитај

Међународни дан људских права

Датум: 13. Decembar 2020 20:40 Категорија: Летопис

Ученици старијих разреда наше школе у Александровцу, у оквиру грађанског васпитања, желели су да на свој начин обележе 10. децембар, Међународни дан људских права и истакну важност истог. 
Презентацију на тему Међународни дан људских права можете погледати ОВДЕ.


 

Прочитај

Празници нам стижу...

Датум: 12. Decembar 2020 15:37 Категорија: Летопис

Празници нам стижу, све су ближе и ближе. У нама шире радост и жељу да упловимо у празничне чаролије.
Ученици првог и трећег разреда из Ореовице су своју чаролију сами створили.
У оквиру "Зимске радионице", пригодно су декорисали своју учионицу и свим својим друговима пожелели срећне предстојеће празнике
.


Прочитај

Организација рада од 30.11.2020.

Датум: 28. Novembar 2020 16:59 Категорија: Новости


Насиље сваког боли ...

Датум: 26.11.2020 Категорија: Летопис

Свој мали, али значајни допринос у борби против насиља дали су ученици предметне наставе наше школе, у оквиру часова ликовне културе, ликовне секције, литерарне секције и грађанског васпитања. Они су схватили колико је битно пробудити свест људи, охрабрити их да схвате да >насиље сваког боли, зато свако сваког треба да воли<. Мотивисани овом реченицом, идејом, они су израдили своје литерарне и ликовне радове.

 
 
 

Прочитај

Дан здраве хране

Датум: 15. Oktobar 2020 19:22 Категорија: Летопис

Поводом 16. октобра, Дана здраве хране, ученице из Тићевца и Миријева су заједно правиле животиње од воћа, поврћа и житарица...
  

Прочитај

Подељена срећа, два пута је већа

Датум: 08. Oktobar 2020 17:38 Категорија: ЛетописФотографије радова ученика насталих поводом дечије недеље погледајте у галерији или у албуму ОВДЕ.


Тићевац, Миријево
Ученице из Тићевца и Миријева су поводом Дечије недеље заједно садиле цвеће о коме ће бринути током године и које ће красити њихове учионице. Са учитељицама Мајом и Марином су водиле разговор о значају спорта и тимског духа, а потом од пластелина направиле своје омиљене спортисте. На крају дружења су одличиле да поделе своје грицкалице, задовољне што су заједно успеле да реше задатке. С обзиром на то да немају другаре у одељењима, овај сусрет их је научио радости дељења.
 

 

Ореовица
Радови ученика првог и трећег разреда...


  
 
 

Прочитај