Новости

Ванредно стање

Датум: 15. Mart 2020 22:48 Категорија: Новости

ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА 
ОСНОВНА ШКОЛА
СРЕДЊА ШКОЛА 

- директору

Поштована/-и, 
У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој триторији Републике Србије, која је ступила на снагу вечерас 15.03.2020. године, установе образовања и васпитања неће радити од понедељка 16.03.2020. године.
У току сутрашњег дана школе ће добити потребне информације и упутства за организовање и спровођење наставе на даљину почевши од 17.03.2020. године (уторак).
Од директора школа и наставника очекује се да у току сутрашњег дана изврше потребне припреме и информисање ученика и њихових родитеља/законских старатеља о организованој настави на даљину.
Потребно је планирати обавештавање ученика и координацију наставе на даљину тако да што мањи број запослених долази у установу, а да своје радне обавезе у највећој мери обављају од куће. Током боравка у установи сви запослени су у обавези да се придржавају здравствено-хигијенских мера, упутстава и наредби надлежних служби.
У данима који су пред нама Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће пружити потребну помоћ школама, ученицима и њиховим родитељима да наставу на даљину организују, спроводе и прате на делотворан и ефикасан начин.
Заједничким напорима, добром координацијом и синхронизованим активностима можемо допринети да се актуелна кризна ситуација за образовни систем, али и систем у целини, предупреди и тиме ублаже њене последице.
У том смислу, позивамо Вас на посвећено деловање и одговорно поступање!

С поштовањем, Министарство просвете, науке и технолошког развоја

15.03.2020. године

Прочитај

Школа за 21. век

Датум: 14. Mart 2020 15:55 Категорија: Новости

Екипа наше школе у саставу Ивана Јованчевић, Ивана Даниловић, Милица Радојевић и Ивана Милојевић Белкић је присуствовала тродневном семинару које је Министарство просвете реализовало у сарадњи са британском организацијом British Council, „Школа за 21. век“.
Циљ програма је био да подржи развој способности критичког мишљења, вештину решавања проблема и програмирања уз коришћење микробит уређаја.
Теме семинара су биле: окружење за учење, питања, докази, различите перспективе, стратегије и технике решавања проблема, микробит и планирање пројекта који ће бити реализован у школи...

  
 
 
  

Прочитај

Препорука Министарства

Датум: 10. Mart 2020 19:28 Категорија: Новости

Преузето са сајта http://www.mpn.gov.rs/

"Министарство просвете, науке и технолошког развој упутило данас је обавезујућу препоруку свим основним и средњим школама у Републици Србији, а циљу превенције ширења евентуалне инфекције. Министарство је  подсетило школе да се придржавају мера у складу са здравственим препорукама, а на терену су просветна и  санитарна инспекција које надзиру школе у вези са применом мера хигијене.

 У допису се наводи да је потребно да школе предузму следеће:

 • редовно одржавање школског простора: проветравање учионица, чишћење дворишта и учионица и редовно пражњење корпи за отпатке, користећи рукавице;
 • прање и дезинфиковање подова, зидова, врата и површина клупа;
 • редовно снабдевање сапуном тоалета, учионица и трпезарија;
 • подстицање ученика на прање руку;
 • препоручити ученицима и одраслима да не додирују очи, уста и нос неопраним рукама;
 • не размењивати храну и не користити исте чаше и флашице за воду;
 • употребљене папирне марамице и убрусе редовно одлагати у корпе за отпатке;
 • планирати часове одељенског старешине у свим разредима посвећене одржавању личне хигијене и непосредног окружења, али и комуникацији која није подложна паници и ширењу непроверених информација;
 • препоручити родитељима и ученицима да се одложе прославе и дружења;
 • планирати активности ученичког парламента које ће подстицати ученике на редовно одржавање личне хигијене и одржавање школског простора;
 • поставити препоруке о превентивним активностима на сајт школе;
 • у оквиру наставних и ваннаставних активности планирати, у складу са предметном облашћу, васпитно-здравствене теме односно упознавање са путевима вирусних инфекција и информисања.

У допису је указано и на то да је потребно да школе заштитите ученике и родитеље од непожељне панике."


Допис можете погледати на линку ОВДЕ.

Прочитај

Обука школских тимова за самовредновање

Датум: 13. Februar 2020 20:31 Категорија: Новости

У четвртак, 13.2.2020. године, у ОШ "Доситеј Обрадовић" у Пожаревцу, одржана је обука школских тимова за самовредновање.
 
 

Прочитај

Продужење распуста

Датум: 12. Februar 2020 16:13 Категорија: Новости

Имајући у виду актуелне епидемиолошке податке надлежних органа, тела и служби, са циљем превенције ширења грипа у популацији деце и младих, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је донело одлуку да зимски распуст буде продужен до 21. фебруара 2020. године.
Први радни дан ће бити 24. фебруар 2020. године.

Прочитај

Школска слава - Свети Сава

Датум: 27. Januar 2020 16:25 Категорија: Новости

Александровац

У понедељак, 27.01.2020. године, резањем славског колача започели смо прославу школске славе - Светог Саве. 
Поводом обележавања школске славе, ученици наше матичне школе су заједно са својим учитељицама и наставницима припремили и пригодан програм.
Након приредбе уследио је славски ручак.

  
  


Влашки До
У подручној школи у Влашком Долу, приредба је почела химном Светом Сави у 10.30 сати. Млађи разреди су спремили рецитације, а старији рецитал и песме у част првог српског просветитеља, Светог Саве.
Након приредбе је директорка школе, Славица Којић, као колачар, пререзала славски колач у присуству наставника, учeника и родитеља.

 
 
 

Ореовица
Школска слава је обележена и у подручном одељењу у Ореовици...

 
    

Прочитај

Новогодишња радионица

Датум: 24. Decembar 2019 19:14 Категорија: Новости

Ученици наше подручне школе из Ореовице су поводом предстојећих новогодишњих празника имали креативну радионицу, заједно са родитељима. Заједничку радионицу на којој су прављене новогодишње декорације су организовали учитељи Данијела С., Бошко С. и васпитачица Јелена Ј.
Фотографије се налазе ОВДЕ. 
 
 

Прочитај

Семинар

Датум: 17. Decembar 2019 17:01 Категорија: Новости

Дана 17.12.2019. године, у матичној школи у Александровцу је одржан семинар "Превладавање стреса методама когнитивни - бихејвиоралне психотерапије".
Семинар је одржао нишки психолог Стеван Станојевић.
Циљеви семинара били су учење и увежбавање одабраних техника за смањење нивоа стреса и мотивисање за њихову примену у раду.
Учесници семинара су се упознали са основним постулатима когнитивно-бихејвиоралне терапије и виђењем стреса из угла овог терапијског модалитета и са техником мишићне релаксације и дисања. Такође, чули су савете за смањење интензитета стресора и негативних емоција, савете за превазилажење стресних ситуација, за помоћ ученицима у мотивацији...

 
  
 

Прочитај

У сусрет празницима

Датум: 14. Decembar 2019 10:19 Категорија: Новости

Ученици другог, трећег и четвртог разреда из Александровца су у петак, 13.12.2019. године, имали креативну радионицу поводом предстојећег новогодишњег вашара, који је планиран за 27.12.2019. године, у нашој школи. Они су заједно са својим учитељицама и родитељима правили новогодишње украсе и декорације, који ће бити изложени на продајној изложби.
 
 
Више фотографија погледајте ОВДЕ.

 

Прочитај

Пажљивкова правила у собраћају

Датум: 10. Decembar 2019 21:29 Категорија: Новости

Општина Жабари и Савет за безбедност саобраћаја организовали су 3.12.2019. године у Жабарима интерактивну представу "Пажљивкова правила у саобраћају", за сву децу предшколског узраста и првог разреда, са територије општине Жабари. Главни глумац Пажљивко је уз смех и плес учио децу о правилима безбедног понашања у саобраћају, а председник општине и начелник општинске управе су деци уручили пригодне поклоне везане за безбедност у саобраћају.
 
 

Прочитај