Школска 2022/23

 

Награђени најбољи ученици

Датум: 07. Jul 2023 22:01 Категорија: Новости

 

Председник општине Жабари, Јован Лукић наградио је најбоље ученике основних школа са територије општине. Свечани пријем организован је 7.7.2023. године за вуковце, њихове наставнике и родитеље. Најбољи ученици, ђаци генерације, награђени су лаптопом.
  

 

Прочитај

Наши прваци

Датум: 28. Jun 2023 20:53 Категорија: Новости

 

Ученици првог разреда у Александровцу су 28.6.2023. године свечано обележили крај своје прве школске године. Свим ученицима желимо срећан распуст.
  

 

Прочитај

Истакнути ученици школе

Датум: 28. Jun 2023 20:30 Категорија: Новости

 

Истакнути ученици -
Желимо свим ученицима да честитамо на оствареним успесима, али морамо да похвалимо ученике који су носиоци Доситејевих диплома, која се додељује за посебан труд и остварене резултате из одређених предмета, а нарочито истичемо носиоце Вукових диплома Мају Пајкић и Матеју Милорадовића.
Све похвале за нашег ученика генерације Матеју Милорадовића! Ученик генерације није само ученик са свим петицама и дипломама са такмичења, чиме он може да се похвали, већ и ученик који својим и знањем и васпитањем, интересовањима и односом према себи, другарима, наставницима и школи даје добар и прави пример осталима. По свему овоме, Матеја заслужује да буде ђак генерације и пример будућим генерацијама.
Честитамо!!!
  

 

Прочитај

Поделила сведочанства осмацима

Датум: 28. Jun 2023 20:19 Категорија: Новости

 

Драги наши осмаци,
Срећан вам пут у неке нове победе, авантуре сузе и смех!
Уз искрен осмех и са понеком сузом на крајичку ока испратили смо још једну генерацију ученика. Одељењске старешине Милица Радојевић и Славица Павловић заједно са директорком школе Славицом Којић и осталим наставницима данас су се поздравиле са својим ученицима. Поносно су поделиле сведочанства и испратиле их у неки нови, другачији свет.
Директорка се обратила искреним и топлим речима и пожелела свима да пажљиво и срцем бирају свој пут, циљ, своје будуће занимање јер је веома важно да се баве оним што заиста воле како би постали срећни, задовољни и успешни људи. Пожелела им је да не забораве да, пре свега, буду добри људи као што су сада добра деца; да увек имају циљ који ће им помоћи да сваког дана буду бољи од себе; да се не упоређују ни са ким другим осим са собом. Важно је да на свом путу буду храбри и истрајни у свему.
Драги, осмаци, било је задовољство учествовати у једном делу вашег живота, одрастања, школовања, надамо се да сте добили добру основу за ваш наредни корак.
Желимо вам сву срећу!
    

 

Прочитај

У пети разред стижем...

Датум: 27. Jun 2023 16:27 Категорија: Достигнућа

 

Уз реченицу ,,У пети разред стижем, да успехе поносно нижем!” учитељица Марија Ђурић испратила је још једног ђака четвртака из Тићевца, ученицу Анђелу Најдић. Срећно у даљем школовању!
  

 

Прочитај

Завршетак школске године

Датум: 20. Jun 2023 15:56 Категорија: Новости

 

Крај трећег разреда и мала журкица у природи другара из Влашког Дола.

 

 

Прочитај

Завршна приредба предшколаца

Датум: 20. Jun 2023 15:54 Категорија: Новости

 

Завршна приредба предшколаца у Влашком Долу.
  
 

 

Прочитај

Завршне приредбе четвртака

Датум: 20. Jun 2023 15:35 Категорија: Новости

 

У понедељак, 19.6.2023. године одржане су завршне приредбе ученика четвртог разреда, у Александровцу и Влашком Долу.

У Александровацу ученици су извели драмски текст под називом "Ах, та љубав" Тоде Николетића. Захваљујемо се свима који су ову малу свечаност увеличали својим присуством.

   
 

У Влашкoм Долу ученици су изели представу "Аска и вук".
   
  

Тићевац

 

Прочитај

Сајам науке у Александровцу

Датум: 07. Jun 2023 19:21 Категорија: Новости

 

Сајам науке у Александровцу, 7.6.2023. године. На сајму су учествовали ученици предметне наставе заједно са својим менторима. На сајму науке ученици су имали прилику да прикажу огледе из биологије, хемије, физике, математике, историје и георафије.
Више фотографија са одржаног сајма науке у Александровцу се налази у прилогу ОВДЕ.


   
 

 

Прочитај

Наши осмаци

Датум: 07. Jun 2023 19:08 Категорија: Новости

 

8/1 - одељењски старешина Милица  Радојевић
8/2 - одељењски старешина Славица Павловић
    
    

 

Прочитај

Сајам науке

Датум: 04. Jun 2023 08:38 Категорија: Новости

 

У петак, 2.6.2023. године у просторијама школе у Влашком Долу одржан је први сајам науке. На сајму су учествовали ученици предметне наставе заједно са својим менторима. Поред предметне наставе украс сајма су били и наши четвртаци ,,малци генијалци". На сајму науке ученици су имали прилику да прикажу огледе из биологије, физике, хемије, географије и историје. Поред тога, изненађење сајма су били кућни љубимци што је родитеље и остале ученике оставило без даха.
Више фотографија са одржаног сајма науке се налази у прилогу ОВДЕ.


     

 

Прочитај

У здравом телу здрав дух

Датум: 01. Jun 2023 18:18 Категорија: Летопис

 

У здравом телу здрав дух - спортске активности ученика и наставника
   

 

Прочитај

Завршна свечаност и изложба дечијих радова

Датум: 01. Jun 2023 15:24 Категорија: Новости

 

У нашој школи је у уторак, 30.5.2023. године, поводом завршетка радионица под називом „Школа народне уметности“  по пројекту „Плава птица“  у организацији „Кола српских сестара“ Пожаревац , одржана завршна свечаност доделе диплома полазницима ове школе. Ученици четвртих разреда наше школе у предходне две недеље имали су радионице веза на белом платну, радионицу шивења дугмади и израде „шеширића“. Посетиоци су имали прилику да чују основне податке о овој организацији, након чега су ученици добили дипломе. Организована је и пригодна приредба народних песама и рецитација као и послужење у духу народне традиције ( погача и со, ванилице). Захваљујемо се чланицама „Кола српских сестара“ што смо имали част да будемо део овог њиховог пројекта.
  
Више фотографија са налази у прилогу ОВДЕ.

 

Прочитај

Насиље као негативна друштвена појава

Датум: 01. Jun 2023 15:23 Категорија: Новости

 

У четвртак 1.6.2023. у нашој школи је одржано предавање на тему "Насиље као негативна друштвена појава".
 

 

Прочитај

Наставак реализације радионица

Датум: 01. Jun 2023 15:23 Категорија: Летопис

 

У претходном периоду је настављено са реализацијом радионица народне радиности, од стране чланица удружења Коло српских сестара из Пожаревца, са ученицима наше школе.
Више фотографија са реализованих радионица се налази у прилогу 
О В Д Е.

 
  

 

Прочитај

Посета Народном позоришту

Датум: 25. Maj 2023 17:42 Категорија: Летопис

 

Ученици наше школе су у среду 24.5.2023. године имали прилику да уживају у балету "Ко то тамо пева" у Народном позоришту у Београду. Излет је организовала наставница музичке културе Марија Ивковић уз подршку Музичке омладине града Пожаревца.
   

 

Прочитај

Пројекат о Марку Краљевићу

Датум: 23. Maj 2023 15:25 Категорија: Летопис

 

Читајући песме о Марку Краљевићу на часу српског језика, ученици шестог разреда дошли су, са наставницом српског језика Иваном Даниловић, на идеју да свој рад прошире, те су се протеклих месец дана бавили пројектом "Марко Краљевић у народној књижевности и историји".
Подељени у три групе истраживали су о Марку Краљевићу као историјској личности, његовом лику у народној књижевности, оружју које је користио и његовом коњу Шарцу. Као изворе користили су библиотеку, интернет, едукативне емисије о Марку Краљевићу, своје уџбенике, знање са часова историје. Тиме су показали како на интернету и телевизији можемо бирати и користити садржаје који нам пружају помоћ у учењу, знању и образовању; повезати знање из више предмета.
Као резултат заједничког рада, настали су хамер и презентација. Ученици су показали тимски дух, своју вештину сарадње, разумевање и поштовање према себи и раду сваког појединца као и групе.
Веома је важно и то што су свој рад и знање на часу поделили са ученицима петог разреда и практично показали значај вршњачког образовања. Са великом пажњом и разумевањем ученици петог разреда су послушали презентацију, а на крају излагања то и доказали својом активношћу и тачним одговорима на сва питања која су им ученици шестог разреда поставили.
   

 

Прочитај

Спортски дан ОШ Дуде Јовић

Датум: 22. Maj 2023 20:58 Категорија: Достигнућа

 

Поводом дана школе "Дуде Јовић" у Жабарима, наша школа учествовала је у спортском дану са мушком екипом у малом фудбалу, и мешовитом екипом у одбојци (4 дечака и 2 девојчице). Обе наше екипе турнир су завршиле са великим успехом освојивши прва места у обе конкуренције.
Мушка екипа у малом фудбалу победила је домаћина у финалу резултатом 6:3, а у одбојци такође домаћу екипу резултатом 15:7.
Честитамо нашој деци и на Миодрагу Милорадовићу на постигнутим резултатима, а 
домаћинима се захваљујемо на гостопримству и организицији.

 

Прочитај

Упознајте Николу Теслу

Датум: 18. Maj 2023 10:36 Категорија: Новости

 

У среду, 17.5.2023. у просторији школе одржан је тематски час физике који је носио назив "Упознајте Николу Теслу!". Тематском часу су присуствовали  наставници и ученици разредне и предметне наставе, као и директорка школе.
Млади физичари, ученици осмог разреда представили су најзначајније Теслине изуме: бежични пренос енергије, брод на даљинско управљање, индукциони мотор, теслин трансформатор, наизменичну струју, хидроелектрану на Нијагариним водопадима...
Ученик осмог рзреда нам је, у улози Николе Тесле, представио и објаснио Плазма куглу.
Поред Теслиног излагања, тематски час је красила и изложба на којој се могла видети Теслина лабораторија, торањ, као и радови ученика.
Тематски час реализовали су ученици осмог разреда, уз помоћ и подршку наставнице физике Данијеле Аврамовић.
Више фотографија са тематског часа се налазе у албуму ОВДЕ.

   

 

Прочитај

Макета вулкана

Датум: 16. Maj 2023 17:25 Категорија: Летопис

 

Ученици одељења 5/2 из Влашког Дола су на часу географије, уз помоћ и подршку наставнице Светлане Јововић, направили макету вулкана.
  
 

 

Прочитај

Радионица удружења

Датум: 15. Maj 2023 20:25 Категорија: Летопис

 

Нашу школу су 15.5.2023. године посетиле чланице удружења "Коло српских сестара" из Пожаревца. Ученици су имали прилике да чују о настанку Удружења 1902. године које су чиниле жене, а које су у тешким временима радиле на добробит свог народа. Име удружења дао је Бранислав Нушић а једна од главних оснивача је била српска хероина Надежда Петровић.
Удружење у Пожаревцу основала је 1905. године Босиљка Боса Павловић, бака Милене Павловић Барили. Чланице овог удружења труде се да и данас наставе хуманитарни рад.
Кроз рад школе народних уметности "Плава птица" чланице се труде да очувају традицију те је ученицима четвртог разреда одржана прва радионица веза на белом платну. Сваки ученик је одабрао по један цртеж који су за њих на белом платну исцртале жене из удружења.
На овој радионици учили су основне кораке веза, а кроз неколико наредних радионица имаће прилике да доврше одабране цртеже.
Више фотографија са одржане радионице се налази у албуму ОВДЕ!


  

 

Прочитај

Да се никад не понови...

Датум: 07. Maj 2023 14:18 Категорија: Новости

 

Ученици наше школе су 5.5.2023. године у пратњи наставника и директорке школе паљењем свећа одали пошту трагично преминулим вршњацима Основне школе "Владислав Рибникар" са Врачара. Након тога су присуствовали парастосу у локалној цркви, уз молитву да се овако нешто никад не понови.
  

 

Прочитај

Трибина за ученике

Датум: 07. Maj 2023 14:09 Категорија: Новости

 

Поводом актуелних догађаја у нашој земљи ОШ "Херој Роса Трифуновић" у Александровцу одржала је 5.05.2023. год. у просторијама школе превентивне активности, које су започеле минутом ћутања. Активности су се одржале у виду трибине са ученицима уз присуство наставника и директора школе. Трибина је била интерактивна, усмерена на вршњачко насиље и однос ученик-наставник. Школа ће у наредном периоду наставити са превентивним активностима под насловом: Комуникација између наставника и ученика и вршњачко насиље, укључујући наставнике и родитеље.

 

 

Прочитај

Презентација Музеја

Датум: 07. Maj 2023 13:59 Категорија: Новости

 

У понедељак, 24. априла у нашој школи је одржана презентација Народног музеја из Пожаревца. Ученици су се упознали са експонатима који су изложени у музеју.
 

 

Прочитај

Дан планете земље

Датум: 28. April 2023 18:34 Категорија: Летопис

 

Ученице другог разреда из Александровца су обележиле Дан планете земље (22. април) и средиле пролећни пано.
  

 

Прочитај

Екскурзија

Датум: 28. April 2023 17:42 Категорија: Новости

 

Ученици од првог до четвртог разреда и наши предшколци су 27.4.2023. године били на једнодневну екскурзију на релацији Свилајнац, Јагодина, Манастир Копорин.
Више фотографија се налази у албуму 
ОВДЕ.
  
 
   

 

 

Прочитај

Окружна смотра рецитатора

Датум: 28. April 2023 17:21 Категорија: Новости

 

Ученица наше школе, Ћурђа Перић, освојила треће место на Окружном такмичењу у рецитовању одржаном у Жагубици. На такмичењу је учествовала и Сара Станојевић, ученица трећег разреда. Честитамо Ђурђи и Сари и учитељицама Виолети Недељковић и Ивани Пауновић.
  

На Окружном такмичењу у рецитовању учествовали су Матеја Милорадовић, Павле Вујчић и Урош Рајковић. Честитамо ученицима и наставници Ивани Даниловић.

 

 

Прочитај

Светски дан здравља

Датум: 07. April 2023 18:55 Категорија: Новости

 

Поводом Светског дана здравља здравствени радник, Слађана Станојевић, одржала је интерактивно предавање ученицима од првог до четвртог разреда на тему здравља.
  

 

Прочитај

У сусрет Васкрсу

Датум: 07. April 2023 18:55 Категорија: Летопис

 

Данас, 7.4.2023. године је у нашој школи одржано такмичење “Шарено јаје срећу даје”.
Награду за најлепше украшено јаје добила је ученица Петра Чолић (ll/1), за најкреативније украшено јаје Лена Бекић (l/1) и за најоригиналније украшено јаје Николина Митровић (lV/1).

     

У сусрет Васкрсу ученице другог разреда из Александровца су са својом учитељицом припремиле васкршњу декорацију.
   

Ускршња радионица је реализована и у Влашком Долу...
 
 


У сусрет ускршњим празницима, ученица 4/6 Анђела Најдић у Тићевцу је са својом учитељицом Маријом Ђурић украшавала јаја и пролећни школски пано.
  

 

Прочитај

Ускршњи базар

Датум: 06. April 2023 09:15 Категорија: Летопис

 

Поводом предстојећих васкршњих празника у подручној школи у Ореовици је реализован Васкршњи базар.
Више фотографија се налази у албуму ОВДЕ.

  
 

 

Прочитај

Засадимо дрво

Датум: 01. April 2023 17:42 Категорија: Новости

 

У оквиру пројекта "Засади дрво" ученици првог разреда у Александровцу, засадили су саднице белог бора. Имали су помоћ другарица другог разреда. Трудимо се да заједно очувамо природу и своју околину.
   

 

Прочитај

Франкофонија

Датум: 01. April 2023 17:35 Категорија: Летопис

 

У петак 31. марта, у оквиру обележавања франкофоније приређена је манифестација у нашој школи. На програму су били: квиз, рецитације, презентација о познатом фудбалеру и дегустација.
Ученици осмих разреда су конципирали сами пројекат - квиз "Спасимо Планету", у коме су се надметали ученици 8/1 и 8/2. Ученици 5/1, 7/1, 3/1 и 4/1 су изводили рецитације на француском. Дечаци 7/1 и 7/2 су се додавали фудбалском лоптом како би дочарали презентацију о познатом фудбалеру Мбаппе-у. За 
крај је организована дегустација француских сирева, кроасана, канапеа и киш лорен.

 
    


У среду, 23.3.2023. године, ученици наше школе Павле Вујичић, Емилија Цвејић, Урош Рајковић и Вељко Јовић са наставницом Сањом Витковић, учествовали су на франкофоном такмичењу у ОШ "Вук Караџић" у Смедеревској Паланци. Наша школа је освојила 3. место у франкофоном квизу знања. Честитамо ученицима на успеху.
 

 

Прочитај

У сусрет Васкрсу

Датум: 01. April 2023 17:35 Категорија: Летопис

 

Поводом предстојећег празника, у нашој школи су започеле реализације радионица фарбања и украшавања Васкршњих јаја.
Део атмосфере са реализованих радионица са родитељима и ученицима у Ореовици:

   
  
 

 

Прочитај

Март - месец српског језика

Датум: 29. Mart 2023 17:47 Категорија: Новости

 

Ученици петог разреда су током марта месеца истраживали и проналазили најлепше речи свог језика према мишљењу својих другара и објединили све на заједничком хамеру.
    

Ученици 7. разреда бавили су се фразама.
 

 

 

Прочитај

Општинска смотра рецитатора

Датум: 29. Mart 2023 17:29 Категорија: Достигнућа

 

Народна библиотека „Проф. др Александар Ивић“ Жабари организовала је Општинску смотру рецитатора под називом „Песниче народа мог“ 24.03.2024. године у свечаној сали Скупштине општине Жабари.
Трочлани стручни жири чинили су Божидар Пешев, писац из Београда, Милена Анђелковић, професор српског језика и књижевности из Пожаревца и Стеван Јовановић, глумац из Велике Плане.

У такмичарском делу програма, учествовали су ученици основних школа са територије општине Жабари, ученици ОШ „Херој Роса Трифуновић“ из Александровца и ОШ „Дуде Јовић“ из Жабара. Сваку школу је представило по 6 такмичара млађег узраста, од првог до четвртог разреда и по 6 такмичара средњег узраста, од петог до осмог разреда.
Ученици наше школе остварили изузетан успех:
Разредна настава:
1. место - Сара Станојевић (ментор учитељица Ивана Пауновић), 2. место - Ђурђа Перић (ментор учитељица Виолета Недељковић)
Предметна настава:
1. место - Матеја Милорадовић, 2. место - Павле Вујчић, 3. место - Урош Рајковић. Ментор - наставница Ивана Даниловић.
Честитамо ученицима и њиховим менторима
   

 

Прочитај

Предшколци посетили библиотеку...

Датум: 24. Mart 2023 21:59 Категорија: Достигнућа

 

У среду, 22.3.2023. школску библиотеку посетила је предшколска група из вртића "Пчелица".
   

 

Прочитај

Екскурзија ученика

Датум: 24. Mart 2023 21:59 Категорија: Летопис

 

"Где Дунав љуби небо"
( екскурзија 13-14. март 2023.године)
Свежег мартовског јутра, наши ученици су се по први пут са својим наставницима и директорком школе упутили на дводневну екскурзију. Видно расположени и радознали, кренули су пут Дунава ка Кладову. Поглед на Дунав, Голубачку тврђаву, Децебалову  стену и суседну Румунију мамио је све ученике и чинио пут магичним. Дунав је изазвао осећај путовања на море. 
Прво одредиште био је Лепенски Вир.
"Лепенски Вир представља остатке најстаријег седелачког насеља у Европи. Прво организовано људско насеље на отвореном налазило се у Ђердапу, и основано је пре осам хиљада година. Мирољубиви „лепенски“ аласи су ову локацију пажљиво бирали, и ту оформили културу која је трајала читавих две хиљаде година у континуитету, и то у периоду 6500-4500 год. п. н. е. До открића локалитета Лепенски Вир, дошло је током опсежних истраживања у Ђердапу која су вршена због изградње хидроелектране Ђердап I. Након завршетка ископавања, локалитет је премештен на садашњу локацију како би се заштитио од потапања које је извршено преградњом Дунава. 2011. године отворен је нови центар за посетиоце који под својом куполом чува остатке културе која је својим открићем запањила читав свет" . 
Ученици су имали прилику да  погледају филм о самом ископавању и проналажењу остатака насеља.
Посебну пажњу привукла је хидроелектрана " Ђердап I". На веома занимљив начин сазнали су о раду и функционисању читавог система.
Крај путовања првог дана представљао је градић Кладово и хотел " Ђердап" смештен уз саму обалу Даунава. Овај љупки градић пружио је ученицима лепе тренутке  уживања у шетњи и  посластицама.
Следећег дана пут је настављен ка Неготину. Врло брзо ученици су се нашли на улицама овог града у потрази за знаменитостима. Музеј Крајине био је прво одредиште затим је уследила Мокрањчева кућа и Музеј Хајдук Вељка. На тренутке ученици су се вратили у прошлост, сазнали много о овим знаменитим људима и донекле упознали њихов живот.
За крај путовања остао је Зајечар и величанствена  Феликс Ромулијана.
"Гамзиград је археолошко налазиште близу Зајечара у источној Србији античке римске царске палате Феликс Ромулијане (лат. Felix Romuliana) које се од 29. јуна 2007. Налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине.
Гамзиград представља резиденцију римског цара Гаја Валерија Максимијана Галерија (Gaius Valerius Maximianus Galerius; 293-311. г.), зета Диоклецијановог. По мајци Ромули назвао га је Ромулијана (Romuliana). Палата изгледа никада није довршена, а цареви 4. века су велелепни посед препустили хришћанској цркви. Током 5. века палата је разарана од стране варвара, а у 6. век Ромулијану је Јустинијан I обновио у виду пограничне тврђаве.
Након најезде Словена крајем 6. века, некадашња царска резиденција је напуштена. Моћан град, на 6,5 ha, са око 20 утврђених кула. Унутар се налазила раскошна палата, два паганска храма, три хришћанске цркве и друге грађевине; подни мозаици се сматрају равнима најбољим остварењима касноантичког доба у Европи."
  У вечерњим сатима са дивним осмесима и расположењем ученици су се вратили у Александровац, богатији за нека нова знања и дружења.

Фотографије са ексктрзије се налазе у албуму ОВДЕ.

 

Прочитај

Међународни Дан жена

Датум: 09. Mart 2023 12:36 Категорија: Летопис

 

Осмомартовска честитка ученика другог и трећег разреда из Влашког Дола:


Поводом Међународног дана жена који се обележава данас, 8. марта, ученица четвртог разреда, из Тићевца, Анђела Најдић је са својом учитељицом Маријом Ђурић припремала честитке.
 

 

Прочитај

Угледни час

Датум: 09. Mart 2023 12:35 Категорија: Летопис

 

У понедељак, 6.3.2023. године, реализван је заједнички угледни час са ученицима одељења 5/2 и 8/2 из Влашког Дола, у корелацији предмета биологија и географија, на тему "Топлотни појасеви - биоми".
 
   

 

Прочитај

Припреме за 8.март

Датум: 05. Mart 2023 15:11 Категорија: Летопис

 

Поводом обележавања 8.марта - Међународног дана жена, у нашој школи су реализоване бројне радионице са ученицима...

Ученици другог разреда из Александровца су припремили пригодне радове са мотивима 8. марта.
  
 

Ученици одељења деце са сметњама у развоју су у сарадњи са наставницом француског језика учили нове речи и припремали поклоне за своје маме, баке, тетке, ујне.


Радионица ученика првог, другог и трећег разреда из Ореовице:
    
 
У

 

Прочитај

Примена знања са семинара

Датум: 01. Mart 2023 17:54 Категорија: Летопис

 

Након одржаног семинара на тему "Да друг другу буде друг", ученици одељења деце са сметњама у развоју су у склопу слободних наставних активности израдили пано "цвет пријатељства".
  

 

Прочитај

Национални дан књиге

Датум: 01. Mart 2023 17:44 Категорија: Летопис

 

Поводом Националног дана књиге, ученици одељења деце са сметњама у развоју су посетили школску библиотеку и направили пано.
  

 

Прочитај

Стручно усавршавање

Датум: 27. Februar 2023 14:21 Категорија: Новости

 

У петак, 24.2.2023. године, у просторијама наше школе је реализован семинар "Да друг другу буде друг - одељење као тим за превенцију вршжачког насиља кроз теорију и праксу". 
Циљ семинара је био унапређење знања наставника у значају заштите деце од вршњачког насиља и стварање позитивне школске климе за развој ученика.

 
    

 

Прочитај

Први књижевни сусрет у Ореовици

Датум: 12. Februar 2023 17:43 Категорија: Новости

 

У просторијама наше подручне школе у Ореовици, 10.2.2023. године, са почетком у 13.00 сати, у организацији Центра за културу “Војислав Илић Млађи” Жабари и под покровитељством Општине Жабари, одржан је први Књижевни сусрет поводом доделе књижевне награде „Завичајно звоно професора Вучковића”.
 

 

Прочитај

Свети Сава - школска слава

Датум: 27. Januar 2023 20:23 Категорија: Летопис

 

Савиндан је  и у нашој школи обележен традиционалним резањем колача и свечаном академијом. Резању колача присуствовали су ученици наше школе, родитељи, гости. У свечаној атмосфери овај велики дан се наставио академијом. Она је отворена Химном Светом Сави, а претходио јој је и директоркин говор у коме  је све присутне подсетила  на  значај обележавања овог дана: Славећи овај дан ми славимо великог српског просветитеља и све што је он учинио за нас. У данашње време није лако очувати љубав и потребу за знањем и просвећеношћу. Није лако јер  се  систем вредности губи у мору различитих садржаја који се пласирају са свих страна. Младом човеку, детету  тешко је у том шаренилу одвојити и држати се правих вредности, културе, која изгледа помало досадно. Међутим, школа је место које чува и мора увек чувати поштовање, разумевање, васпитање, културу, жељу  и вољу за знањем. Вољу за  дружењем, пријатељством, правим вредностима, јер то је нешто што стекнемо и нико и ништа нам не може одузети. Све остало је пролазно, само је  наше знање и васпитање вечно. Није досадно бити културан и васпитан, није срамота знати и учити стално. Наш посао је племенит и носи са собом идеју светосавља, негује љубав према знању.На темељима светосавља, духовности, културе, родољубља, лежи и наш задатак и морамо га неговати и преносити генерацијама. Школа од деце ствара људе, будуће градитеље, докторе, учитеље, спортисте. Она им помаже да пронађу свој пут и крену њиме. Тековине  нашег просветитеља су на нама, негујмо их и чувајмо. У данашње време није лако бити ни родитељ, ни наставник, али морамо користити све своје знање, вештине, енергију како бисмо уверили децу, ученике, да знање вреди, да је свима потребно, да је трајно и неразградиво. Морамо им пробудити жељу и вољу за напредовањем, глад за знањем, вештинама, напретком.
Академију су чиниле две драматизације и три песме. Целокупан програм приказивао је делове из живота великог просветитеља  и његов утицај на народ.
У свим подручним одељењима  овај дан је обележен на сличан начин, резањем колача, академијом која је у складу са бројем деце и могућностима у поједним одељењима трајала краће. Након овог програма уследио је свечани ручак у трпезарији школе у Александровцу.


Више фотографија се налази у албуму ОВДЕ.

Александровац 
    
  

Влашки До
  

Ореовица
   

Миријево
 

Полатна

 

 

Прочитај

Ликовна изложба

Датум: 27. Januar 2023 19:58 Категорија: Летопис

 

Сваке године у школи се одржава ликовни конкурс, ове године под називом „Светосавље кроз векове“.  Три награђена рада су:
1. место  Матеја Милорадовић 8/1
2. место Невена Милошевић 8/1
3. место Миљан Станковић 6/1     
Овим ученицима уручене су захвалнице.

   

 

Прочитај

Новогодишњи вашар

Датум: 30. Decembar 2022 15:34 Категорија: Новости

 

Поводом предстојећих новогодињих празника и завршетка првог полугодишта, у В.Долу је 30.12.2022. године, за ученике и родитеље организован Новогодишњи вашар.

Влашки До, 3. разред - ВИДЕО




 

Прочитај

Новогодишња журка

Датум: 29. Decembar 2022 20:34 Категорија: Летопис

 

Поводом предстојећих новогодишњих празника, предшколци и ученици млађих разреда су уз пратњу учитељица и васпитачица присуствовала новогодишњој журци уз дружење са Деда мразом у ОШ,,Дуде Јовић” у Жабарима дана 29.12.2022. године.
 
    


Видео:
 
 

 

Прочитај

Новогодишњи базар

Датум: 26. Decembar 2022 22:03 Категорија: Новости

 

У понедељак, 26.12.2022. године, након наставе, у просторији матичне школе у Александровцу, поводом предстојећих новогодишњих празника је одржан новогодишњи базар. Поред одељења из Александровца, учешће је узело и одељење 4/6 из Тићевца, са ручно направљеним предметима.

Фотографије изложених предмета се налазе у галерији 
ОВДЕ.

 
       
 

 

Прочитај

Припреме за новогодишњи базар

Датум: 23. Decembar 2022 19:06 Категорија: Новости

 

Поводом предстојећих празника и новогодишњег базара, реализоване су бројне новогодишње радионице са ученицима и родитељима.

Више фотографија се налази у галерији 
ОВДЕ.

    



   
 

 

Прочитај

У сусрет Новој години

Датум: 15. Decembar 2022 16:15 Категорија: Новости

 

Новогодишња декорација у нашој школи..
    
  
  

 

Прочитај

Светски дан борбе против сиде

Датум: 14. Decembar 2022 17:13 Категорија: Новости

 

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против сиде, чланови стручног већа природне групе предмета су реалзовали низ активности са ученицима седмог и осмог разреда у Александровцу и Влашком Долу.
  
 

 

Прочитај

Стручно усавршавање

Датум: 09. Decembar 2022 18:08 Категорија: Новости

 

3. и 4. децембра 2022. године, у просторијама Пољопривредне школе са домом ученика "Соња Маринковић" у Пожаревцу, одржан је семинар о компетенцијама за демократску културу. Циљ семинара је био упознавање са компетенцијама за демократску културу и са могућностима примене у школи. Семинару су присуствовале педагог Виолета Лазић-Рајић и наставнице Милица Радојевић и Ивана Даниловић.
  

 

Прочитај

Смањи - Поново употреби - Рециклирај

Датум: 24. Novembar 2022 20:26 Категорија: Новости

 

У четвртак, 24.11.2022. године у нашој школи је, са ученицима од петог до осмог разреда, реализована радионица под називом "Смањи - Поново употреби - Рециклирај" у организацији удружења "Асоцијација за едукацију омладине и одраслих" из Пожаревца. Циљ радионице је био да се утиче на свест ученика о потреби да се смањи употреба пластике, да се она поново употреби и да се рециклира све што може. 
  
  

 

Прочитај

Дан толеранције

Датум: 16. Novembar 2022 14:37 Категорија: Летопис

 

16. новембра, у нашој школи је обележен Светски дан толеранције.
 
.

 

Прочитај

Европски дан науке

Датум: 09. Novembar 2022 16:28 Категорија: Летопис

 

7.11.2022. године, школска библиотека је са наставницом математике Данијелом Вељковић и ученицима 5. разреда из Александровца, обележила Европски дан науке. Ученици су на радионици решавали логичке задатке, читали занимљивости из света науке и на паноу записали познате цитате светских научника из области математике и физике.
 
   

 

Прочитај

Посета Народном позоришту

Датум: 02. Novembar 2022 14:24 Категорија: Летопис

 

Ученици наше школе су у уторак 1.11.2022. године посетили Народно позориште у Београду. На репертоару је био балет "Жизела". Посету је организовала наставница музичке културе Марија Ивковић, уз подршку Музичке омладине града Пожаревца.
   

 

Прочитај

Стручно усавршавање

Датум: 26. Oktobar 2022 22:31 Категорија: Новости

 

У понедељак, 24.10.2022. године, у ОШ "Херој Роса Трифуновић" у Александровцу, одржана је обука (програм стручног усавршавања) од јавног интереса „ЕКОЛОГИШИ СЕ“ коју је организовао  Регионални центар за професионални развој запослених у образовању из Смедерева. Реализатори програма су били Наташа Николић Гајић, Невена Перић, Соња Милетић и  Весна Покимица. Циљ програма обуке је био унапређење компeтенција наставника за креативну реализацију наставних и ваннаставних активности у области екологије усмерену ка исходима


 

Прочитај

Јесењи крос

Датум: 26. Oktobar 2022 22:10 Категорија: Достигнућа

 

У среду, 26.10.2022. године, у нашој школи је одржан јесењи крос, за све ученике матичне и подручних школа.
Више фотографија се налази у галерији ОВДЕ!
  
 

 

Прочитај

Месец књиге

Датум: 26. Oktobar 2022 22:00 Категорија: Летопис

 

Поводом обележавања Месеца књиге и Међународног дана школских библиотека, библиотека наше школе је у сарадњи са учитељицама ученика од првог до четвртог разреда у Александровцу организовала ликовну радионицу на тему "Корице омиљене књиге".
  

 

Прочитај

Стигла нам је јесен

Датум: 26. Oktobar 2022 21:28 Категорија: Новости

 

Ученица 4/6 Анђела Најдић из Тићевца је уз помоћ своје учитељице Марије Ђурић уредила јесењи пано.



Ученици првог разреда из Влашког Дола су, заједно са родитељима и учитељицом Данијелом Радовановић, реализовали ликовну радионицу на тему јесени...
   
 

 

Прочитај

Дани Војислава Илића Млађег

Датум: 21. Oktobar 2022 20:05 Категорија: Достигнућа

 

Поводим манифестације Дани Војислава Илића Млађег, у Ореовици је традиционално одржан  програм под називом "Воји у част". Ученици су били у прилици да погледају представу "Принц и жаба" али и да учествују у културно-уметничком програму...
       

 

Прочитај

Светски дан хране

Датум: 17. Oktobar 2022 14:49 Категорија: Летопис

 

Светски дан хране један је од најважнијих датума у Календару јавног здравља. Обележава се од 1981. године, у преко 150 земаља света. За датум његовог обележавања, 16. октобар, симболично је узет дан када је давне 1945. године основана Светска организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organisation – FAO).
На симболичан начин, овај дан је обележен и у нашој школи...

Ученици из Полатне су на часу француског језика, заједно са наставницом Горданом Танасијевић, направили фигуре од воћа и поврћа...
 
 


 На сличан начин, светски дан хране је обележен и у Александровцу...
 
  

Ученици у Ореовици су поводом овог дана напрвили пано и имали квиз...
  
 

 

Прочитај

Поклони за ђаке прваке

Датум: 13. Oktobar 2022 15:45 Категорија: Новости

 

Општина Жабари је и ове године обезбедила пригоде поклоне за ђаке прваке. Такође, свим првацима су обезбеђени и бесплатни уџбеници...
 

 

Прочитај

Дечија недеља ... Александровац

Датум: 07. Oktobar 2022 17:01 Категорија: Летопис

 

    
    
Више фотографија из Александровца погледајте у галерији ОВДЕ!.

 

 

Прочитај

Дечија недеља ... Влашки До

Датум: 07. Oktobar 2022 17:01 Категорија: Летопис

 

 
 
 
Више фотографија са активности из Влашког Дола  погледајте у галерији ОВДЕ!

 

Прочитај

Дечија недеља ... Ореовица

Датум: 07. Oktobar 2022 17:00 Категорија: Летопис

 

Поводом Дечије недеље предшколци и ученици првог,другог,трећег разреда су имали другачије и необичне активности. Обележили су у великом стилу и уз доста смеха „Играма без граница“. Учитељи и васпитачица су осмислили низ интересантних игрица и активности који су учинили незаборавним ове игре и такмичење. Ученици су врло радо и спремно учествовали у свим играма, што је подстакло развијање такмичарског духа. Учесницима и завршним „Каубојским плесом“ у коме су актери били сви ученици.
Цртали су и украшавали бетон кредама. Играли игре:"Загризи јабуку",Поједи пудинг", "Извуци јабуку","Додај птицу страшилу", "Плес балонима", Пренеси јаје", "Пробуши балон", "Убаци балон", "Каубојски плес". Правили пано,играли едукативне игрице и на самом крају одржан је маскенбал.Својом маштом и креативношћу су нас забавили и приказали своје омиљене ликове из бајки и филмова.Уживали у шетњи уз песму и игру.
 
   
Више фотографија из Ореовице се налази у галерији ОВДЕ! 


 

Прочитај

Дечија недеља ... Тићевац

Датум: 07. Oktobar 2022 16:56 Категорија: Летопис

 

Поводом Дечије недеље, која је ове године под слоганом ,,Шта детету треба да расте до неба” у трајању од 3.10. до 9.10.2022. године, ученица четвртог разреда у Тићевцу, Анђела Најдић је са својом учитељицом Маријом Ђурић обишла школску библиотеку у Александровцу и тим поводом поклонила написану песму Елизабете Георгиев ,,Библиотека”... На часу физичког и здравственог васпитања, ученица је урадила активност под именом ,,Игре без граница”. Активност је организована кроз занимљив полигон.
 

 

Прочитај

Дечија недеља... Полатна

Датум: 07. Oktobar 2022 16:49 Категорија: Летопис

 

Мала дружина из Полатне је на питање шта детету треба да лети до неба, одговорила на свој начин... Рекоше и нацрташе: кућа, породица, природа, деца, љубав, слобода, музика, осмех, радост, сунце, светлост....
   

 

Прочитај

Дечија недеља, 2022.

Датум: 04. Oktobar 2022 20:55 Категорија: Летопис

 



Отварање ДЕЧИЈЕ НЕДЕЉЕ - Влашки До

*Шта детету треба да расте до неба 
*Љубав да га окружује
*Радост да га милује
*Игра да у игри ужива
*Сан да одмара и снива
*Сунце да га греје
*Задовољство да се смеје
*Машта да полети
до неба кад се сети
*Поштовање личности детета
*Уживање у лепоти света
*Знање да истражује
*Подршка којој верује
*Слобода у целом свету
 
 

 

Прочитај

Стручно усавршавање запослених

Датум: 04. Oktobar 2022 20:21 Категорија: Новости

 

У понедељак, 3.10.2022. године, у ОШ "Херој Роса Трифуновић" у Александровцу, одржан је семинар "Родитељ – сарадник у превенцији, препознавању и сузбијању насиља и дискриминације у васпитно-образовним и образовно-васпитним установама".
Општи циљ семинара је био подизање и јачање професионалних капацитета запослених у школи за укључивање родитеља у области превенције, препознавања, откривања и сузбијања насиља, дискриминације, злостављања и занемаривања деце и ученика.
Ауторке и реализаторке семинара су биле Неда Богојевић Прековић и Зорица Поповић.

       

 

Прочитај

Испраћамо лето - ДОБРОДОШЛА ЈЕСЕНИ!

Датум: 30. Septembar 2022 11:07 Категорија: Летопис

 

Ученици другог и трећег разреда из Влашког Дола су, заједно са учитељицом Маријом Јоцић украсили учионицу јесењим бојама...
     
 

 

Прочитај

Европски дан језика

Датум: 28. Septembar 2022 11:46 Категорија: Летопис

 

У понедељак, 26.9.2022. године, у нашој школи је обележен Европски дан језика.
  

 

Прочитај

Дан школе, 20.09.2022.г.

Датум: 21. Septembar 2022 19:42 Категорија: Летопис

 

После две године околности су коначно дозволиле обележавање Дана школе као и ранијих година: спортским даном и приредбом. Спортски дан  су обележиле фудбалске утакмице које су одигране 19. 9, а учествовале су екипе школе домаћина ( Александровац и Влашки До), „ Дуде Јовић“ из Жабара, „ Милош Савић“ из Лучице. Победник је била екипа из Основне школе „ Милош Савић“, другопласирана  екипа  школе „Херој Роса Трифуновић“ Александровац, затим „Дуде Јовић“ Жабари и „Херој Роса Трифуновић“, Влашки До.

Наредног дана. 20. 9. у просторијама школе одржана је приредба под називом „Дан без смеха је изгубљен дан“.

Вођени идејом да је смех најбољи лек, нарочито после овог периода пандемије и да је свима потребно мало ведрине, ученици су са својим наставницима припремили одговарајуће песме, пошалице, афоризме, драматизације, како би свима измамили осмех.

После дужег времена чула се химна наше школе и директорка се обратила свима охрабрујућим речима.Она  се свима захвалила на присуству и помоћи, те  указала на важност улагања у образовање као темељ друштва:
          „Наши ученици, иако их је све мање, дају нам  свима подстрек да остварујемо нове идеје и замисли. Посебно нам је драго када видимо наше бивше ученике како граде своју будућност најбоље што могу; када прочитамо чланке о њима као истакнутим ученицима неких нових средњих школа; када видимо њихове слике са индексима факултета, али и у шетњи са породицом, на трактору у њивама, са занатима у рукама. Све је то успех, јер свако од њих је свет за себе и свако од њих има свој пут. Ипак ,овај посао нас некако нераскидиво веже  за све њих, јер бити наставник значи учествовати у формирању човека, будућности. То значи  саосећати, патити, радовати се, сазревати са својим ученицима. То није посао, то је живот који траје од тренутка када први пут крочимо у учионицу. Њихова светла будућност  наша је награда.“ 
Овим речима директорка је завршила своје обраћање.

Ученици млађих разреда су припремили тачке  и на занимљив начин  приказали како изгледа сама припрема овог дана; како су замислили познате песмице, певали их , плесали уз познате мелодије, док су старији својим шалама и афоризмима водили гледаоце и млађе другаре кроз програм.
Лагано и уз смех, протекла је читава приредба, а завршена је игром – фолклорном тачком.

После свега уследио је свечани ручак који је уз пријатну музику потрајао до поподневних часова. 

 
 
 
  
   
Више фотографија са приредбе можете погледати у Галерији или на линку ОВДЕ!
Кратке видео записе можете погледати на линку ОВДЕ!

Овом приликом су уручене захвалнице колегама који су ове године отишли у пензију, као и онима који су добили јубиларне награде.
    

 

Прочитај

Спортски дан, 19.9.2022.г.

Датум: 21. Septembar 2022 19:34 Категорија: Летопис

 

У понедељак, 19.9.2022. године, на терену централне школе у Александровцу, одржан је спортски дан поводом Дана школе.
На турниру у малом фудбалу победила је екипа ОШ "Милош Савић" Лучица, друго место заузела је екипа домаћина ОШ "Херој Роса Трифуновић". Трећепласирана је била екипа ОШ "Дуде Јовић" Жабари, док је четврто место заузела екипа ОШ "Херој Роса Трифуновић" Влашки До.

        

 

Прочитај

Дан заставе, 15.9.2022.

Датум: 21. Septembar 2022 19:34 Категорија: Летопис

 

15.9.2022. године, у нашој школи је обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, дан када је 15. септембра 1918. године пробијен Солунски фронт.
То је велики дан за Србију и за целокупан српски народ. Овај дан је симбол јунаштва и јединства нације, који Србија, Република Српска и српски народ где год да живи, слави заједничким празником. 
Српско јединство славимо јер оно подразумева свест о истој националној, верској, културној и националној припадности; славимо слободу јер је највећа вредност и никада није довољно на њу подсећати; славимо националну заставу као симбол славе, поноса и оданости...

   

 

Прочитај

Свечани пријем првака

Датум: 02. Septembar 2022 16:40 Категорија: Новости

 

Свечани пријем 14 првака у Александровцу, са учитељицом Весном Лазаревић.
Срећно прваци!

  

 

Прочитај

На почетку школске године...

Датум: 01. Septembar 2022 17:23 Категорија: Новости

 

Интонирањем химне Републике Србије започела нова школска година.
Драги ученици, желимо вам много успеха и срећних тренутака.
 
 

 

Прочитај