Школска слава - Свети Сава

Датум: 27. Januar 2019 21:43 Категорија: Новости

Дан великог српског просветитеља, архиепископа, утемељивача српске цркве, 27. јануар,  обележен је и у нашој школи. Сваке године овај радни, али ненаставни дан се једнако обележава резањем колача и светосавском приредбом  како у централној школи у Александровцу, тако и у свим подручним одељењима у Влашком Долу, Ореовици, Тићевцу, Миријеву, Свињареву и Полатни.  И ове године је било тако  упркос тешким временским условима.
У централној школи у Александровцу резање колача је започело око 12 часова, у осталим местима раније. Овом свечаном чину присуствовали су ученици, директор, наставници, сви радници школе.
  
Након тога уследила је  светосавска академија, када су се придружили и родитељи и гости школе. На самом почетку директор је уручио награде ученицима који су освојили прва три места на, сада већ традиционалном, ликовном конкурсу. Награду за прво мест освојиле су чак три ученице: Кристина Милорадовић, Катарина Обрадовић и Емилија Милошевић. Друго место заузела је Душица Ранковић, док је трећа била Тијана Траиловић. Све поменуте девојчице су ученице осмог разреда.
  
Лик и дело Светог Саве кроз приче, песме драматизације на тренутак  су оживели  и ширили се школом преносећи поруку генерацијама које долазе. Тако су се и легенде о Светом Сави преносиле „са колено на колено“, те су ученици са својим наставницима желели да прикажу управо тог Светог Саву, оног који се, према легенди, шетао својом земљом залазећи до најудаљенијих места и покушавајући да пробуди у људима доброту, осећај за правду, истину, врлину.
У том циљу приредба је носила назив „Легенде о Светом Сави“. У њој су заједно учествовали ученици млађих и старијих разреда. Они су укратко, на свој начин и према легендама приказали Растков пут до Саве, његову улогу у животу обичног човека, народа, његову идеју и поруку која се вековима након њега чувала све до данашњих дана.
  
  
Срећа за којом ви људи трагате увек чучи у вама самима.
Од љубави, вере и наде граде се најчвршће зидине, ако их стално у срцу носите.
Докле год вам је душа чиста, ваша моћ ће бити неуништива и бићете заштићени од сваког зла, мржње и пакости.

Ако верујеш и волиш Земљу и све на њој – бићеш Човек!“
Ово су неке од мудрости које је ширио Свети Сава, а које су наши ученици одабрали да пренесу својим другарима.
Они сами су током припрема схватили нешто веома важно чиме су и завршили академију:

„Поштујте, волите и чувајте и друге и себе, и сву природу, и свако живо биће, јер како мислимо и радимо, тако нам се и враћа.“

Влашки До
  
  


Тићевац

Свети Сава је школска слава која за Тићевац представља традиционалну манифестацију, славу читавог села. Дан када се већина мештана са изузетном организацијом окупе и са радошћу провеселе славу свих ђака.

 
  


Миријево

"У животу не постоји никаква дужност ,осим дужности бити срећан. Човек је добар само онда када је срећан, када у себи осећа склад, када воли. То је рекао Исус и то је било његово једино учење на свету. Ако је душа срећна, онда је свеједно једе ли се проја или колачи, носе ли се драгуљи или рите, онда свет постаје место у коме влада љубав и мир."


Извештај о прослави Светог Саве у нашој школи који је објавио регионални интернет портал E-BRANIČEVO налази се на линку:
http://ebranicevo.com/sveti-sava-obelezen-u-osnovnoj-skoli-heroj-rosa-trifunovic-foto-


Извештај о прослави Светог Саве у нашој школи који је објавио портал РЕЧ НАРОДА налази се на линку:
https://recnaroda.co.rs/os-heroj-rosa-trifunovic-aleksandrovac-od-rastka-do-save/


 

Фотографије можете погледати на линку: 
http://osherojrosatrifunovic.nasaskola.rs/galerija/77/Sveti-Sava-2019/