Превенција вршњачког насиља

Датум: 29. Oktobar 2021 11:11 Категорија: Новости

Представници Школске управе, Центра са социјални рад Жабари и Полицијске станице Жабари имали су 28.10.2021. године састанак у нашој школи са Тимом за заштиту деце од злостављања и занемаривања, као и члановима Савета родитеља
Овакви састанци су неопходни и у школама у којима нема нарочитих проблема како би се такво стање задржало и како би се остварио ваљан однос између родитеља, наставника и представника служби које учествују у превенцији, спречавању и реаговању у ситуацијама вршњачког насиља. Они су упутили на поступак реаговања у тим ситуацијама, али је акценат био на превенцији, како спречити да до насиља дође.
Закључак је да основну улогу имају родитељи, који ће правовременим и адекватним васпитањем и обезбеђивањем ваљаних услова одрастања детета обезбедити здраво одрастање детета. Својим примером, понашањем, културом и односом према другима обезбедити свом детету добар модел понашања које ће дете следити и када је у школи. Наставници су ту да подрже и охрабрују то понашање, надограђују га знањем, вештинама и интересовањима.
Школа и родитељи имају исти циљ, нису међусобни непријатељи, ту су ради сваког детета подједнако, да их оснаже и упуте на прави пут, помогну да постану прави људи, са одређеним знањем, васпитањем, образовањем, идејама, циљевима. Ученици морају имати поверења у своје родитеље, наставнике, службе. Сваки проблем је решив, дете не смемо учити да на насиље одговара насиљем, али никако не сме ћутати и трпети исто, мора се обратити некоме, родитељима, наставницима, ПП служби, другарима.
Немојте решавати проблеме сами, обратите се некоме, заједно ће се проблем лакше решити.