Свети Сава

Датум: 29. Januar 2018 15:37 Категорија: Новости

Савиндан је и ове године традиционално обележен академијама у централној школи и подручним одељењима, резањем колача уз присуство свештеника и ручком након тога.
  
     
Већ дуги низ година, у подручној школи у Тићевцу, без обзира на мали број ученика, мештани села се традиционално организују, окупљају и заједно са својим колачаром прослављају школску славу. Ове године је на славском ручку било око 60 гостију из села...
  

ПРАВЕ ПУТЕВЕ СТВАРАЈ СВОЈИМ НОГАМА И ПУТЕВЕ СВОЈЕ ИСПРАВЉАЈ.
Овим речима великог српског просветитеља започела је светосавска академија у нашој централној школи. Школа, тј. њени ученици потрудили су се да његов лик и дело обележе на другачији, оригиналнији начин, а да притом не изостане ни делић његовог значаја у српској историји и култури...
Традиционално није изостајала ни изложба ликовних радова, тј. ликовни конкурс на коме су прва три места награђена дипломама и књигама.
Новина ове године су захвалнице намењене представницима школског одбора, као захвалност за дугогодишњу несебичну подршку, рад и залагање за напредак и рад школе.

Читав програм испратио је директор са наставницима, ученицима, као и родитељи и чланови локалне самоуправе.
  

   

У светосавској академији су учествовали чланови хора и драмске секције из свих разреда.
Најмлађи су својом драматизацијом приказали лик Светог Саве у српским обичајима, традицији, слави, здравицама.
Свети Сава је много путовао, обилазио разне земље, у историји и у житијама су остали записи са истих, те су наши ученици покушали да део утисака са тих путовања оживе и дочарају нам. Тако су старији ученици приказали део са његових путовања у Никеју, Јерсалим, занимљиве сусрете и саму смрт.
Такође, како су о Светом Сави слушали много припремајући се за овај дан, запитали су се шта би неки значајни људи средњег века, наследници Светог Саве, настављачи династије Немањић, рекли о њему, те су у својој машти замислили и оживели разговор између Јефимије (кћи угледног властелина, жена деспота Угљеше Мрњавчевића, некадашња Јелена Мрњавчевић, а од мужевљеве смрти монахиња Јефимија, песникиња, везиља и чувене "Похвале кнезу Лазару") и њене рођаке Кнегиње Милице, рођене Немањић (кћи Вратка, у народној књижевности познатог као Стари Југ Богдан, жена Лазара Хребљановића). Њих су испратиле песме посвећене Светом Сави, рецитал, мудре мисли.

Више фотографија са можете погледати на линку:
http
 ://osherojrosatrifunovic.nasaskola.rs/galerija/50/Sveti-Sava-2018/

Део приредбе ученика из Тићевца можете погледати на линку:
http://osherojrosatrifunovic.nasaskola.rs/files/untitled folder1/untitled folder/untitled folder/video-1519251330.mp4