Франкофонија

Датум: 03. April 2018 21:26 Категорија: Новости

Трећа по реду франкофонија одржана је 28.марта 2018. године у основној школи „Херој Роса Трифуновић“ у Александровцу.  На  манифестацији су учествовали ученици од 1. до 8.  разреда, а циљ је био афирмација  француског језика, његове културе и књижевности.
Са ученицима 5. разреда прошетали смо кроз Париз и видели најпознатије споменике у њему – Ајфелову кулу, Тријумфалну капију, Лувр, катедралу Нотр Дам, базилику Свето срце.
   
Потом смо слушали најлепшу поезију француског песника Гијома Аполинера. Ученици 8. разреда рецитовали су песму „Мост Мирабо“.  Уживали  смо устиховима  Десанке Максимовић  и песамама  „Опомена,,  и ,,Љубавна песма'' које су такође рецитовали ученици 8. разреда.  Песме  Десанке Максимовић  преведене су  на француски језик.
Ученице 7. разреда  интерпретирале су песму ,,Андалужанка''  и тиме спојиле  француски језик и латино звуке.
   
Гледали смо и адаптацију   комада ,,Мали принц'' у извођењу ученика 7. разреда. Наши ученици су пренели важну поруку, а то је да човек само срцем добро види.
Потом су наступали наши најмлађи ученици који су  нам кроз игру, песму и глуму приближили француски језик и културу. 
Први разред је извео песму „О воћу'' , 2. разред је представио  шта Французи воле да једу за доручак и показао нам како изгледа француски алфабет, док је 3. разред  извео песму ,,Мали Жан који плеше'' уз коју смо обновили делове тела на француском језику.  Четврти разред нам је показао шта је за њих пријатељство.
На самом крају  ученици 7. разреда су извели песму  ,,Але, ола, оле'' која је 2010.године представљала Француску на избору за песму Евровзије.
   
У оквиру дана франкофоније одржан је и ликовни конкурс у нашој школи.  За ученике нижих разреда тема је била ,,Пријатељство'' док је за ученике виших разреда тема била ,,Стоп насиљу''. Победнице ликовног конкурса у нижим разредима су следеће ученице:
  1. Софија Радојковић 3.разред из Ореовице
  2. Теодора Јанковић 3.разред из Ореовице
  3. Макфирета Бериша 2.разред из Александровца
Победнице ликовног конкурса у вишим разредима су следеће ученице:
  1. Тијана Милосављевић, 8.разред из Александровца
  2. Ива Милосављевић, 8.разред
  3. Јована Симић, 5.разред
Наш специјални гост на овој манифестанцији била је  Биљана Стапар, бивша ученица наше школе која је прве речи француског језика научила баш у нашој школи, а потом је и докторирала француски језик у Француској. Она је учесницима уручила похвалнице, а победницима ликовног конкурса уручила је дипломе.
   

Више фотографија можете погледати на линку:
http://osherojrosatrifunovic.nasaskola.rs/galerija/54/Frankofonija-2018/