Екскурзија – путовање кроз Бачку

Датум: 07. Jun 2018 21:55 Категорија: Летопис

(Екскурзија старијих разреда,  5 – 6 . јул 2018. године)

Овог уторка наши ученици су  уместо у школу кренули на једно занимљиво путовање кроз Бачку. Дуго очекивана екскурзија, званично је и почела. Негде око осам часова, ученици су се упутили ка Београду, Новом Саду и првом одредишту, чувеној ергели Зобнатица у Бачкој Тополи.
Ученици су најпре посетили музеј, у коме су могли видети настарије пехаре освојене на разним важним тркама још из 70-их година. Највећу пажњу је освојио Казанова, шампион ове ергеле, баш из тих давних година. Ипак највеће одушевљење изазазвала је ергела, где су највише времена и провели посматрајући и  сликајући коње.
    
Одавде се пут наставио ка Палићу, ЗОО врту и језеру. Лагана шетња уз посматрање и сликање животиња у њиховом природном окружењу, јако је пријала свима. Зеленило и вода деловали су позитивно и опуштајуће те су ученици у поподневним часовима пуни енергије пристигли у хотел „PATRIA“ у центру Суботице, потпуно спремни за дискотеку. Ученици су у дискотеци провели три часа у веома лепом, пристојном, веселом и разиграном расположењу  тако да су прикупили и похвале од организатора.
Сутрадан су у Суботици посетили Градску кућу и Музеј града. Архитектура уметничког правца  сецесија  јако је привлачила пажњу својим бојама, народним мотивима, својом особеношћу, а ова
ј вид уметности се може видети у готово целокупној архитектури центра града, и у самој Градској кући. Карактеристично је да су зидови у Градској кући и чувене фонатне испред ње, плава и зелена, украшене посебном врстом керамике која се назива жолнаи и потиче из Печуја.
Након слободног времена и уживања у мирноћи и шаренилу овог града, пут се наставио ка Сомбору, граду пуном зеленила. Тамо су ученици посетили Градску кућу и галерију истакнутог сликара 20-ог века Милана Коњовића. Овај импресиониста завршио је само два семестра на академији, али његов опус чини око 6000 слика, које је поклонио свом граду Сомбору. Ученици су имали прилику да виде само један део „плаве“ , „црвене“ и „сиве“ фазе овог уметника.
  
У вечерњим часовима ученици су стигли кући препуни утисака, знања и доброг расположења. Доживели су, упознали и сазнали много тога, уз пријатну атмосферу, дружење, шалу и смех.

Више фотографија можете погледати на линку:
http://osherojrosatrifunovic.nasaskola.rs/galerija/62/Ekskurzija-VVIII-2018/