Школска 2013/2014.

Хуманост јача од поплава

Датум: 27. Maj 2014 17:44 Категорија: Новости

 

Величина човека се огледа у томе како поступа у тешким ситуацијама.
Свесни тога, ђаци основне школе "Херој Роса Трифуновић", заједно са својим наставницима, директором, особљем и управом школе одазвали су се акцији прикупљања помоћи за жртве поплава.
За веома кратко време они су прикупили помоћ у храни, средствима за хигијену, води у вредности око 130 хиљада динара. Поред тога, прикупљенa је и велика количина гардеробе и све то је прослеђено угроженим местима у нашој околини.
Ова акција је наишла на велики одзив код родитеља и деце, што је свима улило наду у наше младе генерације, које су својом несебичношћу, зрелошћу, пожртвованошћу, тимским радом,показале да могу израсти у праве људе. Не само да су  доносили помоћ, већ су помагали у сортирању и паковању.
Они су на време схватили да живот враћа оно што ми другима дајемо.
Зато желимо да се свима захвалимо на помоћи и да нарочито похвалимо наше ђаке, чији је мото био: "Сви смо ми људи, али се разликујемо по томе ко је од нас човек".

 

Прочитај

Месец здраве хране

Датум: 24. Novembar 2013 22:11 Категорија: Новости

 

Активност  "Вашар здраве хране", планирана за новембар, реализована је у октобру у сарадњи са Слађаном Стокић, патронажном сестром из Александровца. 
У школи, у Александровцу, одржана је јавана манифестација у циљу обележавања месеца здраве хране под слоганом "Кад, како и шта јести." Манифестацију је организовала поливалентна патронажна служба Дома здравља Жабари. Учесници ове манифестације били су ученици свих скола из свих насеља на територији општине Жабари као и предшколске групе вртића из Александровца и из Жабара, укључујући и велики број родитеља ове деце, тако да је овој манифестацији присуствовало око 200 лица. 
Програм манифестације био је следећи:
  • Изложба дечијих ликовних радова на тему здраве хране у дворишту школе у Александровцу.
  • Изложба здраве хране.
  • Доктор Саша Дражиловић, нутрициониста Завода за јавно здравље Пожаревац, одржао је предавање о важности и начину правилне исхране.
  • Краћа приредба која се састојала од неколико песама које су ученици сами написали на задату тему.
  • У оквиру ове манифестације одржано је такмичење у прављењу фигуа и скулптура од воћа и поврћа. У такмичењу су учествовали ученици свих насеља ОШ "Херој Роса Трифуновић" Александровац, као и ОШ "Дуде Јовић" Жабари. 
  • Сви учесници добили су захвалнице, а подељене су и дипломе за освојено прво, друго и треће место за израду најуспешнијих фигура од воћа и поврћа. По одлуци жирија, у чијем саставу је био др Саша Божиловић и новинар "Наше речи" из Пожаревца, прво место је освојила школа Александровац, друго место школа Влашки До, а треће место скулптуре деце из вртића Александровац.
  • По завршетку доделе диплома сви учесници имали су прилику да се послуже разноврсном здравом храном.

 

Прочитај

Дечија недеља, 2013

Датум: 24. Novembar 2013 21:29 Категорија: Новости

 

У школи у Александровцу спроведене су следеће активности у складу са могућностима школе и по препоруци Министраства:
  • Радионица "Моја права" (разговор са ученицима о њиховим правима, израда паноа)
  • Сусрет ђака парламентараца са стручњацима из области репродуктивног здравља-др Маја Панић, лекар опште праксе, у сарадњи са патронажном сестром Слађаном Стокић, одржала је предавање на задату тему ученицима седмог и осмог разреда. У оквиру предавања било је речи о расту, развоју, пубертету, психофизичким променама у пубертету, сексуалном развоју као и превенцији полно преносивих болести. По завршетку предавања ученици су имали могућност да поставе питања везана за ову тему као и могућност за било какву врсту помоћи или савета. 
  • Цртање на асфалту (ученици од првог до четвртог разреда са учитељицама имали су заједничку активност у школском дворишту. Ученици су имали задатак да се ликовно изразе на тему која је и мото ове Дечије недеље "Слушајте мама и тата, желим сестру ил` брата." )
  • Израда лутки од природних материјала (Ученици су на часовима слободних активности и одељењских заједница правили игачке-лутке од природних материјала. У изради су коришћени разноврсни природни материјали: дрвене вајаче, тканине, конци, вунице... Лутке су изложене на одељењским паноима и направљено је неколико фотографија.)
  • Цртежи на задату тему, постављање изложбе радова (Ученици млађих разреда имали су задатак да различитим ликовним техникама предтаве свој доживљај Дечије недеље. Радови су изложени на заједничком паноу у холу школе.)
У школи у Влашком Долу,  "Дечија недеља" је, у млађим разредима, обележена следећим активностима:
  • На часовима слободних активности и одељенске заједнице, ученици су упознати са овогодишњом темом "Дечије недеље", "Слушајте мама и тата, желим сестру ил' брата", као и са њиховим правима и обавезама.
  • Израђивање паноа на тему : "Дечија недеља"
  • Цртање на асфалту
  • Дружење родитеља и ђака на часовима ликовне културе (маме су децом израђивале маске) и физичког васпитања (одиграна је фудбалска утакмица ђака и очева). 

 

Прочитај

Прослава Дана школе у Александровцу

Датум: 16. Septembar 2013 22:43 Категорија: Новости

 

У петак, 20.09.2013. године школа у Александровцу прославља свој дан. Том приликом ученици ће у Дому културе извести свечану приредбу са почетком у 13 сати. За приредбу су задужени чланови тима за културну и јавну делатност школе. Након приредбе директор школе ће за своје госте организовати свечани ручак. Позивају се драги ученици и родитељи да својим доласком на приредбу увеличају овај велики дан.  

 

Прочитај

Крос РТС-а

Датум: 16. Septembar 2013 22:27 Категорија: Новости

 

Дана 20.09.2013. године, са почетком у 10 часова, на спортском терену у Александровцу, одржаће се крос РТС-а. Поред ученика из Александровца на кросу ће учествовати и ђаци из школе у Влашком Долу. Окупљање ученика је у 9:30 сати на фудбалском терену у Александровцу. За ученике из Влашког Дола организован је аутобуски превоз. 

 

Прочитај